Dr. Szalók Gábor

Mik azok a kivehető fogsorok?

A kivehető műfogsor, más néven protézis, olyan anyagokból, például akrilból, nejlonból vagy fémből készült fogpótlás, amely az ínyre és/vagy a megmaradt fogakra illeszkedik, és azt a látszatot kelti, hogy a páciensnek még mindig teljes fogsora van. A fogpótlás segít a fogak nagy részét nélkülöző pácienseknek abban is, hogy normálisan tudjanak ételt rágni és beszélni. Előfordulhat azonban, hogy nem harapnak olyan hatékonyan, mint a páciens saját természetes fogai.

Ha természetes öregedés vagy szerencsétlen sérülés következtében elvesztette fogait, a fogpótlás nagyszerű megoldás lehet. Más szóval, a fogpótlások fogsorokra utalnak, amelyek a hiányzó fogak pótlására szolgáló, egyedi készítésű, kivehető fogpótlások. A műfogsorral rendelkezőknek lehetőségük van arra, hogy saját belátásuk szerint vegyék ki és be a szájukba. A modern, korszerű technológiával a fogsorok minden eddiginél valósághűbben néznek ki és érződnek. Bár némi időbe telik megszokni, de majdnem olyan, mint a valódi fogak.

 

A fogpótlásoknak két fő típusa van:

 1. Teljes fogsor
 2. Részleges fogpótlás


Mindegyik típus több lehetőségből áll, és mindegyik ugyanazokkal a képességekkel rendelkezik. Mindkét típus egy alapból áll, amely természetes ínyszínnel rendelkezik, és műanyag gyantából készül. Ezt az alapot az alveoláris csontgerincre helyezik, ami az alveoláris csontgerincből megmaradt. Az alveoláris csontgerinc az, ami a fogakat tartja, és a műfogsorok esetében ez az, ahol szívóhatást hoznak létre, hogy a műfogsor a helyén maradjon. Nagyon fontos, hogy a műfogsorok elsősorban helyesen legyenek felhelyezve, hogy használat közben is megőrizzék a pozíciójukat. A szájban lévő idegeket és szalagokat át kell edzeni, amíg megfelelően tudnak működni.

A teljes fogsor típusai

Azonnali fogpótlás

Az ilyen típusú fogsorokat ideiglenesen használják a végleges műfogsor előtt. Ezekre azért van szükség, mert amint a fogak elhagyják az ínyt, az íny természetes módon elkezd visszahúzódni. Bár az azonnali műfogsorok nem biztos, hogy a legjobban illeszkednek, de csak ideiglenesek, amíg Ön készen nem áll a végleges fogsorra.

 

Hagyományos teljes fogsor

Ezek olyan állandó fogsorok, amelyek úgy néznek ki és úgy érzik magukat, mint az Ön természetes fogai. Gondosan megmunkáltak, hogy a lehető legtermészetesebbnek tűnjenek, és hosszú távú, működőképes pótlást jelentenek.

 

Implantátummal támogatott fedőprotézisek

Ezek olyan implantátumok, amelyeket a felső és/vagy alsó fogsor alátámasztására használnak. Jobb kényelmet és stabilitást biztosítanak a műfogsort használók számára. Általában a felső állkapocshoz több implantátumra van szükség, mint az alsóhoz.

 

Rögzített fogsorok

Ezek a fogsorok nem kivehető fajtái. Az implantátumok egy sor fogpótlást tartanak. A rögzített műfogsorral az embereknek nem kell aggódniuk amiatt, hogy egyszerű dolgok, például evés vagy beszéd közben kicsúsznak a szájukból.

A részleges fogpótlások típusai

Átmeneti részleges fogsorok

A foghúzás után általában ilyen típusú fogsorokat használnak, amelyeket ideiglenesen viselnek a gyógyulás érdekében. Amint a gyógyulás befejeződött, készen áll a végleges implantátumokra. Ezek viszonylag olcsóak.

 

Kivehető részleges fogsorok

Ezek a fajta fogsorok egy kicsit drágábbak, mint a hagyományos fogsorok, de hosszabb élettartamra készülnek. Ezek vitalliumból állnak, amely egy jól megmunkált fém alap, amelyet arra használnak, hogy ezek a fogsorok kevésbé legyenek kényelmetlenek és könnyebbek az ínyre.

A műfogsor előnyei:

 • A fogak funkciójának helyreállítása
 • A rágási, beszéd- és harapási képesség fenntartása
 • Esztétikailag kellemes
 • Önbizalom visszanyerése
 • Tartós
 • Segít fenntartani a boldogságot
 • Javíthatja a beszédet

Forrás: easterndental.com, topdoctors.co.uk

Miért érdemes műfogsort készíttetni?

A fogpótlás akkor válik szükségessé, ha a páciens elvesztette az összes vagy a legtöbb természetes fogát, vagy ha a megmaradt fogak olyan rossz állapotban vannak, hogy úgy dönt, a fogpótlás a jobb megoldás. A következő előnyökkel járnak:

 • Csökkentik az étkezési problémákat
 • Megelőzik a beszéddel kapcsolatos problémákat
 • Javítják a mosoly esztétikai megjelenését
 • Növelhetik a páciens önbizalmát.

Hogyan történik a műfogsor behelyezése?

A teljes fogpótláshoz először el kell távolítani az állkapocsban maradt fogakat. A műfogsor felhelyezése általában még aznap megtörténik, így a páciensnek nem kell fogak nélkül maradnia. Ha egyszerre több fogat távolítanak el, az íny alakja a következő hetekben vagy hónapokban megváltozhat, így előfordulhat, hogy a fogsor néhány hónappal később újraigazításra vagy átalakításra szorul.

A fogorvos lenyomatot (mintát) és méretet vesz a páciens szájáról, és ezeket elküldi egy klinikai fogtechnikusnak, aki egyedi kivehető műfogsorokat készít a páciens számára.

A részleges fogsor egy vagy több műfogból áll, amelyeket úgy terveztek, hogy kitöltsenek egy rést. A szomszédos fogakra fémcsipeszekkel rögzítik, amelyek könnyen kioldhatók a protézis eltávolításához.

Élet műfogsorral

A szájhigiénia rendkívül fontos – ez magában foglalja az íny és a páciens megmaradt fogainak mosását. Magát a műfogsort is naponta kétszer kell tisztítani, mint a természetes fogakat, és alaposan meg kell mosni fogkrémmel vagy szappannal és vízzel, és a baktériumok és foltok eltávolítása érdekében a műfogsortisztító tabletták szénsavas oldatába kell áztatni.

Az étkezés eleinte nehézkes lehet, és ajánlatos apró darabokra vágott lágy ételekkel kezdeni, majd fokozatosan visszatérni a teljesebb étrendhez. A rágógumi és más különösen ragadós vagy kemény ételek problémát okozhatnak.

 

Fontos, hogy kövesse a fogorvos utasításait, és a kivehető műfogsorral kapcsolatban felmerülő bármilyen problémával forduljon hozzá.

 

A műfogsor ápolása

 

A műfogsor megfelelő ápolása fontos mind a műfogsor, mind a szája egészsége szempontjából. Íme néhány tipp:

 

 • Kezelje a műfogsorokat nagy gondossággal. Hogy elkerülje a leejtést, kezelés közben álljon egy összehajtogatott törülköző vagy egy teli lavór víz fölé.
 • Naponta mossa és öblítse a műfogsort, de ne fogkrémmel. A fogkrém csiszoló hatású, és mikroszkopikus karcolásokat okoz, ahol az ételek és a lepedék felhalmozódhatnak. A természetes fogakhoz hasonlóan a műfogsorokat is naponta meg kell mosni az ételek és a lepedék eltávolítása érdekében. A fogmosás segít megelőzni a műfogsoron lévő maradandó foltokat is. Használjon puha sörtéjű kefét, amelyet a műfogsor tisztítására terveztek. Kerülje a kemény sörtéjű kefék használatát, mivel azok károsíthatják vagy elhasználhatják a műfogsort. Óvatosan kefélje meg a műfogsor minden felületét, és ügyeljen arra, hogy ne sértse meg a műanyagot vagy ne hajlítsa meg a rögzítőelemeket. A fogkefék használata között minden étkezés után öblítse ki a műfogsort.
 • Tisztítsa meg műfogsor tisztítóval. A műfogsor tisztításához használhat kéziszappant vagy enyhe mosogatószert. A háztartási tisztítószerek és sok fogkrém túlságosan csiszoló hatásúak lehetnek a műfogsorhoz. Kerülje továbbá a fehérítőszer használatát, mivel az kifehérítheti a műfogsor rózsaszín részét. Vagy próbálkozhat ultrahangos tisztítóval. Ez egy kis kádszerű készülék, amely tisztítóoldatot tartalmaz. A műfogsort a kádba helyezi, és a hanghullámok hullámmozgást hoznak létre, amely elmozdítja a lerakódásokat. Az ultrahangos tisztító nem helyettesíti a napi alapos fogmosást. Az Amerikai Fogászati Társaság (ADA) elfogadási pecsétjével ellátott termékek azért ajánlottak, mert biztonságosságukat és hatékonyságukat értékelték.
 • Gondoskodjon a műfogsor megfelelő ápolásáról, amikor nem viseli azt. A műfogsorokat nedvesen kell tartani, hogy ne száradjanak ki és ne veszítsék el alakjukat. Amikor nem viseli, tegye a műfogsort műfogsortisztító áztató oldatba vagy vízbe. Ha azonban a műfogsornak fém rögzítései vannak, a rögzítések az áztató oldatban megkophatnak. Fogorvosa ajánlhatja a legjobb módszereket a műfogsor ápolására. Soha ne tegye a műfogsort forró vízbe, mert ettől elvetemedhet.

 

Beállítható vagy javítható a műfogsor?

Miután megkapta a műfogsorát, előfordulhat, hogy egy vagy több utókezelésre lesz szüksége a beállítások elvégzéséhez. Soha ne próbálja meg saját maga beállítani vagy javítani a műfogsort. Soha ne hajlítsa meg saját maga a kapcsok vagy a fémbetétek bármely részét; ez meggyengítheti a fémszerkezetet. A “csináld magad” javítókészletek tartósan károsíthatják a műfogsorokat, a recept nélkül kapható ragasztók pedig káros vegyi anyagokat tartalmazhatnak.

 

A nem megfelelően illeszkedő műfogsorok irritációt és sebeket okozhatnak a szájban és az ínyen. Mindenképpen hívja fel fogorvosát, ha a műfogsor eltörik, megreped, vagy lekopik, vagy ha valamelyik fog meglazul. Ők gyakran még aznap el tudják végezni a kiigazítást vagy a javítást. Egyes bonyolult javítások esetén előfordulhat, hogy a műfogsorát speciális laboratóriumba kell küldeni.

Kell cserélni a fogsort?

Idővel a műfogsorokat a normális kopás és az arc, az állkapocscsontok és az íny természetes, korral járó változásai miatt, vagy ha a műfogsor meglazul, újra kell bélelni, újraalapozni vagy újra kell készíteni. A műfogsor újbóli kibéleléséhez vagy újraalapozásához a fogorvos vagy a fogszabályozó orvos újrakészíti az alapot, vagy új alapot készít, és újra felhasználja a meglévő fogakat. Általában a teljes műfogsorokat 5-7 évig lehet használni, mielőtt cserére lenne szükség.

Mire kell figyelni a műfogsor ragasztókkal kapcsolatban?

Íme néhány tipp, amit figyelembe kell vennie a műfogsorragasztók alkalmazásakor:

 • Használja a minimálisan szükséges mennyiséget a maximális előnyök biztosításához. Alkalmazzon kevesebbet, mint amennyire úgy gondolja, hogy szüksége van, majd fokozatosan növelje a mennyiséget, amíg kényelmesen érzi magát.
 • A ragasztót egyenletesen ossza el a műfogsor szövethordozó felületén.
 • A kívánt hatás eléréséhez szükség esetén alkalmazza vagy alkalmazza újra.
 • A ragasztót mindig alaposan megtisztított műfogsorra vigye fel.
 • Ne feledje, hogy a ragasztóanyag jól illeszkedő műfogsorral működik a legjobban.

Biztonságosak a műfogsor ragasztók? 

 
A fogászati ragasztók biztonságosak, amennyiben az utasításoknak megfelelően használják őket. Ha a fogsor jól illeszkedik, és a ragasztót csak a stabilitás fokozására használják, nem lehet semmilyen káros hatása. Ha a ragasztókat túlzott mértékben használják egy rosszul illeszkedő fogsor hézagainak kitöltésére, akkor károsíthatják az alatta lévő lágy és kemény szöveteket. Ilyen esetekben esetenként a lágyszövetek gyulladása is előfordulhat. Ezenkívül a lágyszövetekre és az alatta lévő csontra gyakorolt mozgása miatt a rosszul illeszkedő műfogsor csontvesztést okozhat.

Kivehető fogsor készítettés Egerben

Ha műfogsorral rendelkezik, fogorvosa tanácsot fog adni, hogy milyen gyakran látogassa meg, de a 6 havonta történő látogatás a szokásos. A rendszeres fogorvosi látogatások azért fontosak, hogy műfogsorát és a száját megvizsgálják, hogy biztosítsák a műfogsor megfelelő illeszkedését, hogy keressék a szájüregi betegségek – beleértve a rákot is – jeleit, és hogy szakszerűen megtisztítsák a fogakat.

 

Mennyibe kerül a kivehető fogsor?

A kivehető fogsor ára sok tényezőtől függ. Az árlistát megtalálja a honlapon is, de a kezelés előtt mindig pontosan tudni fogja, hogy a foghúzás mekkora költséggel fog járni.

A kivehető fogsor elszámolható az egészségpénztárnál?

Igen, a kivehető fogsort és az azzal járó kezelést az egészségpénztárnál el lehet számolni. Tudjon meg többet arról, hogy hogyan csökkentheti a fogászati kiadásait egészségpénztárral. Részletek →

Kérjen időpontot még ma!

Rendelés kedden és csütörtökön, 14 és 18 óra között.

Fogorvosi szolgáltatások Egerben

Állapotfelmérés
Fogkő eltávolítás
Foghúzás
Fogtömés
Gyökérkezelés
Kivehető fogsor
Implantátumok
Koronakészítés
Hídkészítés
Lágy lézer kezelés
Barázdazárás
Gyermekfogászat

Gyakoran ismételt kérdések

A szűrővizsgálat lehetővé teszi a fogorvos számára, hogy lássa, van-e bármilyen fogászati problémája, és segít megőrizni a szája egészségét. Ha a problémákat kezeletlenül hagyja, a jövőben nehezebben kezelhetővé válhatnak, ezért a legjobb, ha a problémákat korán kezeli, vagy ha lehetséges, teljesen megelőzi őket.

 

 

Mi történik a fogászati ellenőrzés során?
Minden egyes ellenőrzés alkalmával a fogorvosnak a következőket teszi:

 • megvizsgálja fogait, ínyét és száját;
 • megkérdezi az általános egészségi állapotáról, valamint a legutóbbi látogatás óta a fogaival, szájával vagy ínyével kapcsolatban felmerült problémákról;
 • megkérdezi Önt az étrendjéről, a dohányzásról, az alkoholfogyasztásról és a fogtisztítási szokásairól, és tanácsot ad ezzel kapcsolatban;
 • megbeszélik a következő látogatás időpontját.

A szűrővizsgálat után a fogorvos javaslatot tesz a következő látogatás időpontjára. A következő ellenőrzésig eltelt idő lehet akár 3 hónap, de akár 2 év is (vagy legfeljebb 1 év, ha Ön még nem töltötte be a 18. életévét).

Általában minél kisebb a fogászati problémák kockázata, annál tovább várhat a következő ellenőrzésig. Tehát a jó szájhigiéniával rendelkezőknek valószínűleg csak 12-24 havonta egyszer kell elmenniük, de azoknak, akiknek több problémájuk van, gyakrabban lesz szükségük ellenőrzésre.

Vásároljon puha sörtéjű fogkefét. A közepes és kemény sörték károsíthatják a fogakat és az ínyt. Használjon lágy nyomást, 2 percig, naponta kétszer.

 

A motoros és a kézi fogkefék egyaránt jól tisztítják a fogakat. A vegyes sörtemagasságú vagy szögletes sörtékkel rendelkező kézi fogkefék jobban tisztítanak, mint a teljesen lapos, egyenletes sörtékkel rendelkezők. A motoros fogkefék könnyebbek lehetnek, ha nehezen használja a kezét.

 

Állítson be emlékeztetőt, hogy 3-4 havonta cserélje le a fogkefét. Dobja ki hamarabb, ha a sörték meggörbültek vagy szétnyúltak. A meghajlott sörték nem tisztítanak olyan jól. (Ez annak is a jele, hogy túl erősen mos fogat.)

 

A legtöbb fogkrém megtisztítja a baktériumok elszaporodását és az ételekből és italokból származó savakat. Az Amerikai Fogászati Szövetség (ADA) elismerő pecsétjével ellátott fogkrémek mindig tartalmaznak fluoridot, amely erősíti és védi a fogakat. Ha fluoridmentes opciót szeretne, a boltokban kaphatók olyan természetes összetevőkből készült fogkrémek és porok, amelyek nem rendelkeznek ADA-teszteléssel és -jóváhagyással.

 

Ha a hideg vagy forró ételektől vagy italoktól megborzong, válasszon érzékeny fogakra való fogkrémet, és szóljon fogorvosának.

Keresse fel a fogorvost, ha az alábbi problémák bármelyikét észleli, vagy ha azt látja, hogy gyermeke nehezen rág, vagy fájdalmakra panaszkodik:

 • Sebes száj
 • Állkapocsfájdalom
 • Vörösség
 • Duzzadt arc vagy íny
 • Fogérzékenység
 • Törött fogak
 • Szájszárazság
 • Vérző íny
 • Rossz lehelet vagy rossz szájíz

Ha azonnal kivizsgáltatja magát, megelőzheti a súlyosabb problémákat és fertőzéseket.

Az íny akkor vérzik, ha irritált és gyulladt, ami nem tekinthető normálisnak. Ennek oka a fogakon maradt lepedék (lágy baktériumréteg), amely gyulladást okoz, amit ínygyulladásnak neveznek, és ha nem kezelik, ínybetegséggé alakulhat. Idővel, ha a lepedéket nem tisztítják le napi fogmosással és fogközti tisztítással, a lepedék kemény lerakódássá, úgynevezett fogkővé vagy fogkővé alakulhat, amelynek eltávolításához fogorvosának vagy higiénikusának szakszerű fogkőeltávolításra van szüksége.

 

Fontos, hogy még ha vérzik is az ínye, akkor is meg kell mosni, hogy a szájat tisztán tartsa, különben a szájban felhalmozódó baktériumok súlyosbítják az ínygyulladást. Néhány napos alapos tisztítás után ínyének meg kell szűnnie a vérzésnek. Ha ez nem történik meg, akkor ki kell kérnie a fogorvosi team tanácsát, mivel lehet, hogy professzionális tisztításra van szüksége.

 

A megfelelő szájápolási rendszerrel meg kell tudni akadályozni, hogy ínye vérezzen, ha helyesen végzi. Mindig azt javasoljuk, hogy rendszeresen járjon fogorvosához vizsgálatra. Ez segíthet diagnosztizálni és kezelni minden szokatlan dolgot a szájában, így megfelelő ellátást és tanácsot kaphat.

 

Lehet, hogy puhább fogkefét kell használnia, amíg az ínye gyulladt, amíg egészségesebbé nem válik. Fontos továbbá, hogy naponta tisztítsa a fogak közötti részt fogközti kefékkel vagy fogselyemmel.

 

A dohányzás elfedheti az ínyproblémát, mivel korlátozza a száj véráramlását. Ha nemrég hagyta abba a dohányzást, ez lehetővé teheti, hogy az íny jobban keringjen, és ezért elkezdjen vérezni.