Dr. Szalók Gábor

DR. SZALÓK GÁBOR

fogszakorvos

A gyökérkezelés célja a baktériumok eltávolítása a fertőzött gyökércsatornából, a fog újrafertőződésének megelőzése és a természetes fog megmentése. A fog belsejét gondosan megtisztítják és fertőtlenítik, majd betömik és lezárják.

 

A természetes fog megmentése gyökérkezeléssel számos előnnyel jár:

 • Hatékony rágás
 • Normális harapási erő és érzés
 • Természetes megjelenés
 • Védi a többi fogat a túlzott kopástól vagy megterheléstől

Mi az a gyökérkezelés?

A gyökérkezelés a fájdalom enyhítésére és a fogak megmentésére végzett eljárás; ennek alternatívája általában a fog elvesztése.

A fogak gyökerei az állkapocscsontokban (felső és alsó állkapocs) vannak rögzítve, amelyekben apró csatornák, úgynevezett gyökércsatornák találhatók. Egészséges fogban ezek a gyökércsatornák pulpaszövetet (idegszövetet és vérereket) tartalmaznak. 

Alkalmanként, nagy üregekkel, repedésekkel, koronákkal vagy mélyen üreges fogtömésekkel (tömésekkel) rendelkező fogak esetében fertőzések (baktériumok és vírusok) juthatnak be a gyökércsatornákba, ami fogfájáshoz és tályogokhoz vezethet.

A gyökérkezelés során egy kis lyukat kell készíteni a fogon, hogy hozzáférjünk ezekhez az apró gyökércsatornákhoz. Ezeket a csatornákat ezután speciálisan erre a célra kifejlesztett műszerekkel kitágítják, majd fertőtlenítő oldatokkal megtisztítják. Ezt követően a csatornákat tömőanyaggal zárják le, hogy csökkentsék az újrafertőződés kockázatát. A fogban lévő lyukat ezután betömik.

A gyökérkezelés a fog sérült belsejének helyreállítására szolgál. Ezt endodontikus kezelésnek is nevezik. Ennek során lyukat fúrnak a fogba, és eltávolítják a lágy központot, az úgynevezett fogpépet. A fogpép kötőszövetből, idegekből és vérellátásból áll, és a fog gyökerei közé nyúlik. A pulpa eltávolítása után a helyet kitöltik és lezárják. Szükség esetén a korona, vagyis a fog rágásra használt felülete is kicserélhető.

 

Működik a gyökérkezelés?

A gyökérkezelésnek nagyon magas a sikerességi aránya. A szakirodalomban 85% feletti sikerességi arányról számoltak be. Áttekintettük ezeket az átfogó tanulmányokat, és a siker esélyeinek további növelése érdekében igyekeztünk fejlettebb technikákat alkalmazni.


Fájdalmas a gyökérkezelés?

A kezelés előtt a fogat és a környező szöveteket helyi érzéstelenítő oldattal elzsibbasztjuk. Miután a fog elzsibbadt, nem érezhet fájdalmat. Mivel a páciensek érzéstelenítést kapnak, a gyökérkezelés nem fájdalmasabb, mint egy szokásos fogászati beavatkozás, például egy tömés vagy egy bölcsességfog eltávolítása. A gyökérkezelés azonban a beavatkozás után általában kissé fáj vagy zsibbad, és néhány napig enyhe kellemetlenséget is okozhat.


Szükség van-e a fogamnak további kezelésre a gyökérkezelés után?

Ha a hátsó fogai (premolárisok és molárisok) gyökérkezelésen estek át, hajlamosabbak a repedésre. Ezért azt tanácsoljuk, hogy fogorvosa koronával vagy onlay-vel állítsa helyre, hogy csökkentse a fogtörés kockázatát.

Mi az a gyökérújrakezelés?

A legjobb erőfeszítések ellenére a gyökérkezelés nem mindig sikeres. Előfordulhat, hogy Önt hozzánk utalják, miután fogorvosa által végzett gyökérkezelés után foga ismét elfertőződött. Amikor felkeressük Önt, megvizsgáljuk a fogát, és kiderítjük az okát annak, hogy miért nem sikerült az eredeti kezelés. Ezután felmérjük az összes lehetőséget, és eldöntjük, hogy a gyökérkezelés a legjobb megoldás-e az Ön foga számára.

A gyökérkezelés újrakezelésének céljai lényegében ugyanazok, mint az elsődleges gyökérkezelésé. A különbség az, hogy a retreatment során a korábbi gyökértömést el kell távolítani, ami speciális oldószerek segítségével történhet. Vannak bizonyos anyagok, pl. ezüstpontok és bizonyos paszták, amelyek eltávolítása nagyobb kihívást jelenthet, azonban rendelkezünk az ilyen esetek kezeléséhez szükséges felszereléssel, szakértelemmel és tapasztalattal.

Esetenként a visszahúzást megnehezítheti a csatornákon belül lévő párkányok, elzáródások vagy törött reszelők jelenléte. Itt is rendelkezünk a gyakorlattal, a tudással és az eszközökkel az ilyen esetek kezeléséhez. Az ilyen esetek többségében az elzáródások eltávolíthatók vagy megkerülhetők, de néhány esetben ez nem lehetséges. Ezek a forgatókönyvek nem jelentik azt, hogy a retorzió kudarcra van ítélve. Megbeszéljük Önnel a következményeket, és kidolgozzuk a legjobb tervet foga kezelésére. Forrás: healthdirect.gov.au, endo-centre.co.uk

Gyökérkezelés célja

Az eljárás nehézségétől függően egynél több látogatásra is szükség lehet a kezelés befejezéséhez. Az Ön fogorvosa által választott pontos eljárás eltérhet az itt vázolt eljárástól. További információért kérdezze meg fogorvosát.

 

A gyökérkezelésnek négy fő célja van:

 1. az aktív szuvasodás és a fertőzés eltávolítása – a régi vagy szivárgó tömések, a fogszuvasodás, a fertőzött idegszövet, a genny és a törmelék eltávolítása.
 2. a csatornák alakítása – a foggyökéren belüli csatornákat a jó tömés érdekében sima, üreges, egyenetlen alagutakká kell alakítani, amelyekben nincsenek olyan egyenetlenségek, amelyekben maradék baktériumok ülhetnek. Ez a formázási folyamat kis műszereket, speciális fertőtlenítőszereket és gyógyszereket foglal magában. Néhány hétig vagy hónapig is eltarthat, amíg ezek az oldatok maximális hatást fejtenek ki a fogban lévő makacs baktériumokkal szemben, és ezt a lépést többször is meg kell ismételni.
 3. a csatornák feltöltése – annak megakadályozása érdekében, hogy a baktériumok újra megfertőzzék a fogban lévő üres csatornákat, azokat tartósan lezárjuk egy hosszú élettartamú záróanyaggal.
 4. a fog újra működőképessé tétele – annak érdekében, hogy a szájból ne szivároghassanak vissza baktériumok a fogba, egy nagyméretű, jól záródó restaurációt helyeznek a fogra. A gyökérkezelésre szoruló fogak néha korábbi szuvasodás vagy repedések miatt sokat veszítettek a fogszerkezetükből, és további védelemre lehet szükségük oszlopok, koronák vagy más hasonló anyagok formájában.

Mikor van szükség gyökérkezelésre?

A gyökérkezelés megmentheti a súlyosan fertőzött vagy sérült fogat. A fog fertőződhetett vagy károsodhatott szuvasodás, ismételt fogászati beavatkozások, kopás, ínybetegség, repedt tömés vagy a fog sérülése miatt.

Ha a fogpép károsodik, a baktériumok elkezdhetnek szaporodni a fog belsejében. Ez fertőzéshez vagy tályoghoz vezethet, amely a foggyökér végén kialakuló gennyes zsák.

Fontos, hogy lehetőség szerint megmentse a saját fogát. A harapáshoz és rágáshoz jobban működik, mint egy műfog. A fog elvesztése egyéb problémákhoz vezethet a szájban. Az elvesztett fog műfoggal való pótlása gyakran bonyolultabb fogászati beavatkozásokat igényel. A gyökérkezelés gyakran a legjobb módja a fog megmentésének.

Gyökérkezelés videón

Videó lejátszása

Mik a jelei annak, hogy gyökérkezelésre lehet szükségem?

Néha nincsenek tünetei annak, hogy egy fog gyökérkezelésre szorul. A leggyakoribb jelek a következők:

 • súlyos fogfájás harapás vagy rágás közben,
 • melegre vagy hidegre való érzékenység, amely a meleg vagy hideg eltávolítása után is fennmarad,
 • a fog sötétedése,
 • duzzadt és érzékeny íny,
 • genny a fertőzött fog körül,
 • az arc vagy a nyak duzzanata,
 • meglazult fog.

Mi történik a gyökérkezelés során?

Először a fogorvos röntgenfelvételt készít a fogról, hogy megnézze a gyökércsatornák alakját, és megállapítsa, hogy van-e fertőzés a fog körüli csontban.

A fogra egy gumidámnak nevezett lapot vagy gumit helyeznek, hogy megakadályozzák a fertőzést. Ön képes lesz normálisan lélegezni.

A fogorvos helyi érzéstelenítővel elzsibbasztja a fog körüli területet, mielőtt lyukat fúr a fogba, hogy eltávolítsa a pulpát. Minden egyes fogban a fogtól függően 1-4 csatorna található. Az összes csatornát megtisztítjuk, formázzuk és fertőtlenítjük.

A fogorvosnak több találkozót is igénybe vehet, hogy megtisztítsa és megformálja a fog belsejében lévő lyukat, mielőtt steril tömést helyezne bele. A kezelések között a fogat ideiglenes töméssel zárják le, és a fog védelmére egy fémszalagot helyezhetnek a fog köré.

A kezelés befejeztével a fogászati csatornahelyet egy speciális anyaggal töltik fel. A gyökércsatornába egy kis támasztékot is behelyezhetnek a fog megerősítése érdekében. Szükség esetén a fogat műkoronával fedhetik be.

A gyökérkezelés kényelmetlenebb lehet, mint egy normál tömés, mivel hosszabb ideig tart, de gyakran nem fájdalmasabb.

A fog színe gyökérkezelés után

A normál, egészséges pulpával rendelkező fog sárgásfehér színű. Egy pulpa nélküli fog, amelyet töméssel zárnak le, nem pedig koronával fednek, idővel szürkévé válhat. A fogorvos tanácsot adhat Önnek a megfelelő esztétikai (kozmetikai fogászati) eljárásokkal kapcsolatban, amelyek segíthetnek ezen.

Gyökérkezelés Egerben

Nem kell aggódnia, ha fogorvosa vagy endodontológusa gyökérkezelést ír elő egy sérült vagy beteg fog kezelésére. A gyökérkezelés viszonylag fájdalommentes és rendkívül hatékony. Hamarosan újra könnyedén mosolyoghat, haraphat és rághat.

Mennyibe kerül a gyökérkezelés?

A gyökérkezelés függ a kezelt fogak számától. Az árlistát megtalálja a honlapon is, de a kezelés előtt mindig pontosan tudni fogja, hogy a gyökérkezelés mekkora költséggel fog járni.

A gyökérkezelés elszámolható egészségpénztárnál?

Igen, a gyökérkezelés olyan kezelés, amit az egészségpénztárnál el lehet számolni. Tudjon meg többet arról, hogy hogyan csökkentheti a fogászati kiadásait egészségpénztárral. Részletek →

Kérjen időpontot még ma!

Rendelés kedden és csütörtökön, 14 és 18 óra között.

Fogorvosi szolgáltatások Egerben

Állapotfelmérés
Fogkő eltávolítás
Foghúzás
Fogtömés
Gyökérkezelés
Kivehető fogsor
Implantátumok
Koronakészítés
Hídkészítés
Lágy lézer kezelés
Barázdazárás
Gyermekfogászat

Gyakoran ismételt kérdések

A szűrővizsgálat lehetővé teszi a fogorvos számára, hogy lássa, van-e bármilyen fogászati problémája, és segít megőrizni a szája egészségét. Ha a problémákat kezeletlenül hagyja, a jövőben nehezebben kezelhetővé válhatnak, ezért a legjobb, ha a problémákat korán kezeli, vagy ha lehetséges, teljesen megelőzi őket.

 

 

Mi történik a fogászati ellenőrzés során?
Minden egyes ellenőrzés alkalmával a fogorvosnak a következőket teszi:

 • megvizsgálja fogait, ínyét és száját;
 • megkérdezi az általános egészségi állapotáról, valamint a legutóbbi látogatás óta a fogaival, szájával vagy ínyével kapcsolatban felmerült problémákról;
 • megkérdezi Önt az étrendjéről, a dohányzásról, az alkoholfogyasztásról és a fogtisztítási szokásairól, és tanácsot ad ezzel kapcsolatban;
 • megbeszélik a következő látogatás időpontját.

A szűrővizsgálat után a fogorvos javaslatot tesz a következő látogatás időpontjára. A következő ellenőrzésig eltelt idő lehet akár 3 hónap, de akár 2 év is (vagy legfeljebb 1 év, ha Ön még nem töltötte be a 18. életévét).

Általában minél kisebb a fogászati problémák kockázata, annál tovább várhat a következő ellenőrzésig. Tehát a jó szájhigiéniával rendelkezőknek valószínűleg csak 12-24 havonta egyszer kell elmenniük, de azoknak, akiknek több problémájuk van, gyakrabban lesz szükségük ellenőrzésre.

Vásároljon puha sörtéjű fogkefét. A közepes és kemény sörték károsíthatják a fogakat és az ínyt. Használjon lágy nyomást, 2 percig, naponta kétszer.

 

A motoros és a kézi fogkefék egyaránt jól tisztítják a fogakat. A vegyes sörtemagasságú vagy szögletes sörtékkel rendelkező kézi fogkefék jobban tisztítanak, mint a teljesen lapos, egyenletes sörtékkel rendelkezők. A motoros fogkefék könnyebbek lehetnek, ha nehezen használja a kezét.

 

Állítson be emlékeztetőt, hogy 3-4 havonta cserélje le a fogkefét. Dobja ki hamarabb, ha a sörték meggörbültek vagy szétnyúltak. A meghajlott sörték nem tisztítanak olyan jól. (Ez annak is a jele, hogy túl erősen mos fogat.)

 

A legtöbb fogkrém megtisztítja a baktériumok elszaporodását és az ételekből és italokból származó savakat. Az Amerikai Fogászati Szövetség (ADA) elismerő pecsétjével ellátott fogkrémek mindig tartalmaznak fluoridot, amely erősíti és védi a fogakat. Ha fluoridmentes opciót szeretne, a boltokban kaphatók olyan természetes összetevőkből készült fogkrémek és porok, amelyek nem rendelkeznek ADA-teszteléssel és -jóváhagyással.

 

Ha a hideg vagy forró ételektől vagy italoktól megborzong, válasszon érzékeny fogakra való fogkrémet, és szóljon fogorvosának.

Keresse fel a fogorvost, ha az alábbi problémák bármelyikét észleli, vagy ha azt látja, hogy gyermeke nehezen rág, vagy fájdalmakra panaszkodik:

 • Sebes száj
 • Állkapocsfájdalom
 • Vörösség
 • Duzzadt arc vagy íny
 • Fogérzékenység
 • Törött fogak
 • Szájszárazság
 • Vérző íny
 • Rossz lehelet vagy rossz szájíz

Ha azonnal kivizsgáltatja magát, megelőzheti a súlyosabb problémákat és fertőzéseket.

Az íny akkor vérzik, ha irritált és gyulladt, ami nem tekinthető normálisnak. Ennek oka a fogakon maradt lepedék (lágy baktériumréteg), amely gyulladást okoz, amit ínygyulladásnak neveznek, és ha nem kezelik, ínybetegséggé alakulhat. Idővel, ha a lepedéket nem tisztítják le napi fogmosással és fogközti tisztítással, a lepedék kemény lerakódássá, úgynevezett fogkővé vagy fogkővé alakulhat, amelynek eltávolításához fogorvosának vagy higiénikusának szakszerű fogkőeltávolításra van szüksége.

 

Fontos, hogy még ha vérzik is az ínye, akkor is meg kell mosni, hogy a szájat tisztán tartsa, különben a szájban felhalmozódó baktériumok súlyosbítják az ínygyulladást. Néhány napos alapos tisztítás után ínyének meg kell szűnnie a vérzésnek. Ha ez nem történik meg, akkor ki kell kérnie a fogorvosi team tanácsát, mivel lehet, hogy professzionális tisztításra van szüksége.

 

A megfelelő szájápolási rendszerrel meg kell tudni akadályozni, hogy ínye vérezzen, ha helyesen végzi. Mindig azt javasoljuk, hogy rendszeresen járjon fogorvosához vizsgálatra. Ez segíthet diagnosztizálni és kezelni minden szokatlan dolgot a szájában, így megfelelő ellátást és tanácsot kaphat.

 

Lehet, hogy puhább fogkefét kell használnia, amíg az ínye gyulladt, amíg egészségesebbé nem válik. Fontos továbbá, hogy naponta tisztítsa a fogak közötti részt fogközti kefékkel vagy fogselyemmel.

 

A dohányzás elfedheti az ínyproblémát, mivel korlátozza a száj véráramlását. Ha nemrég hagyta abba a dohányzást, ez lehetővé teheti, hogy az íny jobban keringjen, és ezért elkezdjen vérezni.