Dr. Szalók Gábor

DR. SZALÓK GÁBOR

fogszakorvos

A fogaink védelme elengedhetetlen. A fogászati tömítőanyagok egy védőréteget adnak a fogakhoz, segítve a szuvasodást okozó savak, cukrok és baktériumok kivédését. Különösen hatékony lehetőséget jelentenek a gyermekek számára. A tömőanyagok használata egyszerű és nagyszerű módja annak, hogy fogai egészségesek maradjanak és védve legyenek a szuvasodással szemben. Ha a megelőzésről van szó, a barázdazáró tömőanyagok fantasztikus lehetőséget jelentenek.

A barázdazárás sima védőgátat képez, amely a fog felszínén lévő összes kis barázdát és mélyedést befedi. Ezekben a barázdákban könnyen megindul a fogszuvasodás, ha nincsenek lezárva.

 

A barázdazáró tömítőanyag egy vékony kompozit vagy műanyag anyag, amelyet a hátsó fogak, az úgynevezett premolárisok és molárisok rágófelületeinek gödreibe és barázdáiba helyeznek. Előfordul, hogy az elülső fogak hátsó felszínén is lehetnek barázdák, de ez elég ritka. Általában ezek a fogakon lévő barázdák olyan keskenyek, hogy a fogkefe sörtéi nem tudnak oda bejutni, hogy megfelelően kitisztítsák őket.

 

Barázdazárás előtt és után

Kinek ajánlott a barázdazárás?

Gyermekek és felnőttek számára egyaránt ajánlott. Ha egy állandó fogon – akár gyermeke, akár az Ön szájában van – még soha nem volt szuvas fog, és mély gödrök és barázdák vannak rajta, akkor le kell tömni, hogy a jövőben ne legyen szuvas.

 

Érdemes barázdazárást kérni

 • mély, nem öntisztuló barázdák, gödröcskék esetén,
 • ha a fog ép, a vizsgáló szonda hegye nem akad meg benne,
 • a fog kevesebb, mint három éve tört át,
 • ha a beteg testi és/vagy szellemi fogyatékos.
 • öntisztuló, nem mély barázdák,
 • fogszuvasodás,
 • a fog több mint három éve tört át és ép,
 • nem teljesen előtört fog,
 • a beteg nem együttműködő.
A tömítőanyagokat csak a hátsó fogakra – a moláris és premoláris fogakra – alkalmazzák. Ezek azok a fogak, amelyek harapófelületén “gödrök” (kis üregek) és “hasadékok” (barázdák) találhatók. A fogorvosa meg fogja mondani Önnek, hogy mely fogakat kell tömíteni, miután megvizsgálta azokat, és ellenőrizte, hogy a repedések elég mélyek-e ahhoz, hogy a tömítés segíthessen. Egyes fogak természetes módon mély barázdákkal rendelkeznek, amelyeket le kell tömíteni; másoknak sekély barázdáik vannak, amelyeket nem kell tömíteni.
 
A barázdazáráshoz használt anyag lehet Bis-GMA, amely lehet kémiai kötésű, vagy fényrekötő, fluoridos vagy fluoridmentes. Lehet üvegionomer cement (GIC), amely kémiailag képes kötődni a foghoz, de van fényre kötő változata is.

Hogyan történik a barázdazárás?

A folyamat általában gyors és egyszerű, foganként csak néhány percet vesz igénybe. A fogat alaposan megtisztítjuk, speciális oldattal előkészítjük és megszárítjuk. Ezután a folyékony tömőanyagot felvisszük, és hagyjuk, hogy megszilárduljon – általában úgy, hogy erős fényt világítunk rá. Az eljárás teljesen fájdalommentes, és a fogak nem érződnek másnak utána.

Barázdazárás bemutatás videón

Videó lejátszása

Meddig tart a barázdazárás?

A barázdazárás általában sok évig tartanak, de a fogorvosnak rendszeresen ellenőrizni kell azokat, hogy megbizonyosodjon arról, hogy a tömítés még mindig ép. Idővel elhasználódhatnak, és néha a fogorvosnak hozzá kell adnia vagy ki kell cserélnie néhány tömítőanyagot, hogy biztos legyen abban, hogy alatta nem indulhat meg a szuvasodás.

 

Barázdazárás Egerben

Mennyibe kerül a barázdazárás?

Az árlistát megtalálja a honlapon is, de a kezelés előtt mindig pontosan tudni fogja, hogy a barázdazárás mekkora költséggel fog járni.

A barázdazárás elszámolható egészségpénztárnál?

Igen, a barázdazárás olyan kezelés, amit az egészségpénztárnál el lehet számolni. Tudjon meg többet arról, hogy hogyan csökkentheti a fogászati kiadásait egészségpénztárral. Részletek →

Kérjen időpontot még ma!

Rendelés kedden és csütörtökön, 14 és 18 óra között.

Fogorvosi szolgáltatások Egerben

Állapotfelmérés
Fogkő eltávolítás
Foghúzás
Fogtömés
Gyökérkezelés
Kivehető fogsor
Implantátumok
Koronakészítés
Hídkészítés
Lágy lézer kezelés
Barázdazárás
Gyermekfogászat

Gyakoran ismételt kérdések

A szűrővizsgálat lehetővé teszi a fogorvos számára, hogy lássa, van-e bármilyen fogászati problémája, és segít megőrizni a szája egészségét. Ha a problémákat kezeletlenül hagyja, a jövőben nehezebben kezelhetővé válhatnak, ezért a legjobb, ha a problémákat korán kezeli, vagy ha lehetséges, teljesen megelőzi őket.

 

 

Mi történik a fogászati ellenőrzés során?
Minden egyes ellenőrzés alkalmával a fogorvosnak a következőket teszi:

 • megvizsgálja fogait, ínyét és száját;
 • megkérdezi az általános egészségi állapotáról, valamint a legutóbbi látogatás óta a fogaival, szájával vagy ínyével kapcsolatban felmerült problémákról;
 • megkérdezi Önt az étrendjéről, a dohányzásról, az alkoholfogyasztásról és a fogtisztítási szokásairól, és tanácsot ad ezzel kapcsolatban;
 • megbeszélik a következő látogatás időpontját.

A szűrővizsgálat után a fogorvos javaslatot tesz a következő látogatás időpontjára. A következő ellenőrzésig eltelt idő lehet akár 3 hónap, de akár 2 év is (vagy legfeljebb 1 év, ha Ön még nem töltötte be a 18. életévét).

Általában minél kisebb a fogászati problémák kockázata, annál tovább várhat a következő ellenőrzésig. Tehát a jó szájhigiéniával rendelkezőknek valószínűleg csak 12-24 havonta egyszer kell elmenniük, de azoknak, akiknek több problémájuk van, gyakrabban lesz szükségük ellenőrzésre.

Vásároljon puha sörtéjű fogkefét. A közepes és kemény sörték károsíthatják a fogakat és az ínyt. Használjon lágy nyomást, 2 percig, naponta kétszer.

 

A motoros és a kézi fogkefék egyaránt jól tisztítják a fogakat. A vegyes sörtemagasságú vagy szögletes sörtékkel rendelkező kézi fogkefék jobban tisztítanak, mint a teljesen lapos, egyenletes sörtékkel rendelkezők. A motoros fogkefék könnyebbek lehetnek, ha nehezen használja a kezét.

 

Állítson be emlékeztetőt, hogy 3-4 havonta cserélje le a fogkefét. Dobja ki hamarabb, ha a sörték meggörbültek vagy szétnyúltak. A meghajlott sörték nem tisztítanak olyan jól. (Ez annak is a jele, hogy túl erősen mos fogat.)

 

A legtöbb fogkrém megtisztítja a baktériumok elszaporodását és az ételekből és italokból származó savakat. Az Amerikai Fogászati Szövetség (ADA) elismerő pecsétjével ellátott fogkrémek mindig tartalmaznak fluoridot, amely erősíti és védi a fogakat. Ha fluoridmentes opciót szeretne, a boltokban kaphatók olyan természetes összetevőkből készült fogkrémek és porok, amelyek nem rendelkeznek ADA-teszteléssel és -jóváhagyással.

 

Ha a hideg vagy forró ételektől vagy italoktól megborzong, válasszon érzékeny fogakra való fogkrémet, és szóljon fogorvosának.

Keresse fel a fogorvost, ha az alábbi problémák bármelyikét észleli, vagy ha azt látja, hogy gyermeke nehezen rág, vagy fájdalmakra panaszkodik:

 • Sebes száj
 • Állkapocsfájdalom
 • Vörösség
 • Duzzadt arc vagy íny
 • Fogérzékenység
 • Törött fogak
 • Szájszárazság
 • Vérző íny
 • Rossz lehelet vagy rossz szájíz

Ha azonnal kivizsgáltatja magát, megelőzheti a súlyosabb problémákat és fertőzéseket.

Az íny akkor vérzik, ha irritált és gyulladt, ami nem tekinthető normálisnak. Ennek oka a fogakon maradt lepedék (lágy baktériumréteg), amely gyulladást okoz, amit ínygyulladásnak neveznek, és ha nem kezelik, ínybetegséggé alakulhat. Idővel, ha a lepedéket nem tisztítják le napi fogmosással és fogközti tisztítással, a lepedék kemény lerakódássá, úgynevezett fogkővé vagy fogkővé alakulhat, amelynek eltávolításához fogorvosának vagy higiénikusának szakszerű fogkőeltávolításra van szüksége.

 

Fontos, hogy még ha vérzik is az ínye, akkor is meg kell mosni, hogy a szájat tisztán tartsa, különben a szájban felhalmozódó baktériumok súlyosbítják az ínygyulladást. Néhány napos alapos tisztítás után ínyének meg kell szűnnie a vérzésnek. Ha ez nem történik meg, akkor ki kell kérnie a fogorvosi team tanácsát, mivel lehet, hogy professzionális tisztításra van szüksége.

 

A megfelelő szájápolási rendszerrel meg kell tudni akadályozni, hogy ínye vérezzen, ha helyesen végzi. Mindig azt javasoljuk, hogy rendszeresen járjon fogorvosához vizsgálatra. Ez segíthet diagnosztizálni és kezelni minden szokatlan dolgot a szájában, így megfelelő ellátást és tanácsot kaphat.

 

Lehet, hogy puhább fogkefét kell használnia, amíg az ínye gyulladt, amíg egészségesebbé nem válik. Fontos továbbá, hogy naponta tisztítsa a fogak közötti részt fogközti kefékkel vagy fogselyemmel.

 

A dohányzás elfedheti az ínyproblémát, mivel korlátozza a száj véráramlását. Ha nemrég hagyta abba a dohányzást, ez lehetővé teheti, hogy az íny jobban keringjen, és ezért elkezdjen vérezni.