Dr. Szalók Gábor

Mi az a fogászati híd?

Ha Önnek hiányoznak fogai, fogorvosa foghíddal zárhatja – vagy áthidalhatja – a mosolyában lévő réseket. A foghíd egy műfog (úgynevezett pontic), amelyet a hiány két oldalán lévő támasztófogak tartanak a helyén. Bár a pontik különböző anyagokból, például aranyból készülhetnek, általában porcelánból készülnek, hogy esztétikailag illeszkedjenek a természetes fogakhoz.

A foghidak szó szerint áthidalják az egy vagy több hiányzó fog által keletkezett rést.

A híd két vagy több koronából áll, amelyek a rés két oldalán lévő fogakra kerülnek – ezt a két vagy több rögzítőfogat nevezzük támasztófogaknak -, és a köztük lévő műfogból/műfogakból. Ezeket a műfogakat pontikának nevezzük, és készülhetnek aranyból, ötvözetből, porcelánból vagy ezen anyagok kombinációjából. A foghidakat természetes fogak vagy implantátumok támasztják alá.

Fogászati híd típusai

A foghídnak négy fő típusa van:

 1. Hagyományos
 2. Konzolos
 3. Maryland
 4. Implantátummal támogatott

Hagyományos foghíd

A hagyományos fogászati híd egy vagy több műfogból áll, amelyeket a támasztófogakra cementált fogkoronák tartanak a helyükön. A hagyományos híd a legnépszerűbb foghíd, és akkor alkalmazható, ha a hiányzó fog által létrehozott rés mindkét oldalán vannak természetes fogai.Cantilever foghíd

Bár a hagyományos hídhoz hasonló, a konzolos foghídban a pontikot egy fogkorona tartja a helyén, amelyet csak egy támasztófoghoz cementeznek. A konzolos hídhoz csak egy természetes fogra van szüksége a hiányzó foghézag mellett.Maryland foghíd

A hagyományos hídhoz hasonlóan a Maryland foghíd két természetes támasztófogat alkalmaz, egyet-egyet a foghézag mindkét oldalán. Míg azonban a hagyományos híd a támasztófogakon fogkoronát használ, addig a Maryland-híd egy fémből vagy porcelánból készült vázat használ, amelyet a támasztófogak hátoldalára ragasztanak.

A hagyományos hídhoz hasonlóan a Maryland-híd is csak akkor használható, ha a hiányzó fog vagy fogak által okozott rés mindkét oldalán van egy-egy természetes fog.Implantátummal támogatott foghíd

Amint a neve is mutatja, az implantátummal támogatott hidak fogászati implantátumokat használnak, szemben a koronákkal vagy fogszabályozókkal. Általában minden hiányzó foghoz egy implantátumot helyeznek be sebészi úton, és ezek az implantátumok tartják a hidat a helyén. Ha nem lehetséges minden egyes hiányzó fogra egy implantátumot beültetni, a híd két implantátummal alátámasztott korona közé függesztett ponticumot is tartalmazhat.

A legerősebb és legstabilabb rendszernek tartott implantátummal támogatott híd általában két műtétet igényel:

 • az egyik az implantátumok beágyazása az állcsontba;
 • egy második műtét a híd behelyezéséhez.

A beavatkozás teljes befejezése több hónapot is igénybe vehet.

Kinek lehet szüksége foghídra?

A foghíd ezeket a változásokat kezelheti, többek között:

 • mosolyának helyreállítása
 • a megfelelő rágási képesség helyreállítása
 • a beszéd és a kiejtés helyreállítása
 • az arc formájának megőrzése
 • a harapás beállítása a rágás közbeni erő megfelelő elosztása érdekében
 • megakadályozza, hogy a megmaradt fogai kimozduljanak a helyes helyzetből.

Foghíd készítés Egerben

Fontos, hogy a maradó fogak egészségesek és erősek maradjanak, mivel a foghíd sikere (a választott típustól függően) a környező fogak által nyújtott szilárd alaptól függ.

Mennyibe kerül a foghíd?

Az árlistát megtalálja a honlapon, de figyelembe kell vennie, hogy sok változó befolyásolhatja az árat, ilyen többek között:

 • a hiány betöltéséhez szükséges fogak száma
 • a felhasznált anyagok, például kompozit gyanta, cirkónia vagy gyantával bevont fémötvözet.
 • a behelyezés összetettsége/nehezsége
 • egyéb fogászati problémák, például ínybetegség miatti kiegészítő kezelések

A foghidak elszámolhatóak az egészségpénztárnál?

Igen, a foghíd és a kapcsolódó kezelések az egészségpénztárnál elszámolhatóak. Tudjon meg többet arról, hogy hogyan csökkentheti a fogászati kiadásait egészségpénztárral. Részletek →

Kérjen időpontot még ma!

Rendelés kedden és csütörtökön, 14 és 18 óra között.

Fogorvosi szolgáltatások Egerben

Állapotfelmérés
Fogkő eltávolítás
Foghúzás
Fogtömés
Gyökérkezelés
Kivehető fogsor
Implantátumok
Koronakészítés
Hídkészítés
Lágy lézer kezelés
Barázdazárás
Gyermekfogászat

Gyakoran ismételt kérdések

A szűrővizsgálat lehetővé teszi a fogorvos számára, hogy lássa, van-e bármilyen fogászati problémája, és segít megőrizni a szája egészségét. Ha a problémákat kezeletlenül hagyja, a jövőben nehezebben kezelhetővé válhatnak, ezért a legjobb, ha a problémákat korán kezeli, vagy ha lehetséges, teljesen megelőzi őket.

 

 

Mi történik a fogászati ellenőrzés során?
Minden egyes ellenőrzés alkalmával a fogorvosnak a következőket teszi:

 • megvizsgálja fogait, ínyét és száját;
 • megkérdezi az általános egészségi állapotáról, valamint a legutóbbi látogatás óta a fogaival, szájával vagy ínyével kapcsolatban felmerült problémákról;
 • megkérdezi Önt az étrendjéről, a dohányzásról, az alkoholfogyasztásról és a fogtisztítási szokásairól, és tanácsot ad ezzel kapcsolatban;
 • megbeszélik a következő látogatás időpontját.

A szűrővizsgálat után a fogorvos javaslatot tesz a következő látogatás időpontjára. A következő ellenőrzésig eltelt idő lehet akár 3 hónap, de akár 2 év is (vagy legfeljebb 1 év, ha Ön még nem töltötte be a 18. életévét).

Általában minél kisebb a fogászati problémák kockázata, annál tovább várhat a következő ellenőrzésig. Tehát a jó szájhigiéniával rendelkezőknek valószínűleg csak 12-24 havonta egyszer kell elmenniük, de azoknak, akiknek több problémájuk van, gyakrabban lesz szükségük ellenőrzésre.

Vásároljon puha sörtéjű fogkefét. A közepes és kemény sörték károsíthatják a fogakat és az ínyt. Használjon lágy nyomást, 2 percig, naponta kétszer.

 

A motoros és a kézi fogkefék egyaránt jól tisztítják a fogakat. A vegyes sörtemagasságú vagy szögletes sörtékkel rendelkező kézi fogkefék jobban tisztítanak, mint a teljesen lapos, egyenletes sörtékkel rendelkezők. A motoros fogkefék könnyebbek lehetnek, ha nehezen használja a kezét.

 

Állítson be emlékeztetőt, hogy 3-4 havonta cserélje le a fogkefét. Dobja ki hamarabb, ha a sörték meggörbültek vagy szétnyúltak. A meghajlott sörték nem tisztítanak olyan jól. (Ez annak is a jele, hogy túl erősen mos fogat.)

 

A legtöbb fogkrém megtisztítja a baktériumok elszaporodását és az ételekből és italokból származó savakat. Az Amerikai Fogászati Szövetség (ADA) elismerő pecsétjével ellátott fogkrémek mindig tartalmaznak fluoridot, amely erősíti és védi a fogakat. Ha fluoridmentes opciót szeretne, a boltokban kaphatók olyan természetes összetevőkből készült fogkrémek és porok, amelyek nem rendelkeznek ADA-teszteléssel és -jóváhagyással.

 

Ha a hideg vagy forró ételektől vagy italoktól megborzong, válasszon érzékeny fogakra való fogkrémet, és szóljon fogorvosának.

Keresse fel a fogorvost, ha az alábbi problémák bármelyikét észleli, vagy ha azt látja, hogy gyermeke nehezen rág, vagy fájdalmakra panaszkodik:

 • Sebes száj
 • Állkapocsfájdalom
 • Vörösség
 • Duzzadt arc vagy íny
 • Fogérzékenység
 • Törött fogak
 • Szájszárazság
 • Vérző íny
 • Rossz lehelet vagy rossz szájíz

Ha azonnal kivizsgáltatja magát, megelőzheti a súlyosabb problémákat és fertőzéseket.

Az íny akkor vérzik, ha irritált és gyulladt, ami nem tekinthető normálisnak. Ennek oka a fogakon maradt lepedék (lágy baktériumréteg), amely gyulladást okoz, amit ínygyulladásnak neveznek, és ha nem kezelik, ínybetegséggé alakulhat. Idővel, ha a lepedéket nem tisztítják le napi fogmosással és fogközti tisztítással, a lepedék kemény lerakódássá, úgynevezett fogkővé vagy fogkővé alakulhat, amelynek eltávolításához fogorvosának vagy higiénikusának szakszerű fogkőeltávolításra van szüksége.

 

Fontos, hogy még ha vérzik is az ínye, akkor is meg kell mosni, hogy a szájat tisztán tartsa, különben a szájban felhalmozódó baktériumok súlyosbítják az ínygyulladást. Néhány napos alapos tisztítás után ínyének meg kell szűnnie a vérzésnek. Ha ez nem történik meg, akkor ki kell kérnie a fogorvosi team tanácsát, mivel lehet, hogy professzionális tisztításra van szüksége.

 

A megfelelő szájápolási rendszerrel meg kell tudni akadályozni, hogy ínye vérezzen, ha helyesen végzi. Mindig azt javasoljuk, hogy rendszeresen járjon fogorvosához vizsgálatra. Ez segíthet diagnosztizálni és kezelni minden szokatlan dolgot a szájában, így megfelelő ellátást és tanácsot kaphat.

 

Lehet, hogy puhább fogkefét kell használnia, amíg az ínye gyulladt, amíg egészségesebbé nem válik. Fontos továbbá, hogy naponta tisztítsa a fogak közötti részt fogközti kefékkel vagy fogselyemmel.

 

A dohányzás elfedheti az ínyproblémát, mivel korlátozza a száj véráramlását. Ha nemrég hagyta abba a dohányzást, ez lehetővé teheti, hogy az íny jobban keringjen, és ezért elkezdjen vérezni.