Dr. Szalók Gábor

Az alábbi kérdésekkel gyakran találkozom, ezért kizárólag átalános és tájékoztató jelleggel összegyűjtöttem a válaszokat. 

A szűrővizsgálat lehetővé teszi a fogorvos számára, hogy lássa, van-e bármilyen fogászati problémája, és segít megőrizni a szája egészségét. Ha a problémákat kezeletlenül hagyja, a jövőben nehezebben kezelhetővé válhatnak, ezért a legjobb, ha a problémákat korán kezeli, vagy ha lehetséges, teljesen megelőzi őket.

 

Mi történik a fogászati ellenőrzés során?
Minden egyes ellenőrzés alkalmával a fogorvosnak a következőket teszi:

 • megvizsgálja fogait, ínyét és száját;
 • megkérdezi az általános egészségi állapotáról, valamint a legutóbbi látogatás óta a fogaival, szájával vagy ínyével kapcsolatban felmerült problémákról;
 • megkérdezi Önt az étrendjéről, a dohányzásról, az alkoholfogyasztásról és a fogtisztítási szokásairól, és tanácsot ad ezzel kapcsolatban;
 • megbeszélik a következő látogatás időpontját.

A szűrővizsgálat után a fogorvos javaslatot tesz a következő látogatás időpontjára. A következő ellenőrzésig eltelt idő lehet akár 3 hónap, de akár 2 év is (vagy legfeljebb 1 év, ha Ön még nem töltötte be a 18. életévét).

Általában minél kisebb a fogászati problémák kockázata, annál tovább várhat a következő ellenőrzésig. Tehát a jó szájhigiéniával rendelkezőknek valószínűleg csak 12-24 havonta egyszer kell elmenniük, de azoknak, akiknek több problémájuk van, gyakrabban lesz szükségük ellenőrzésre.

Vásároljon puha sörtéjű fogkefét. A közepes és kemény sörték károsíthatják a fogakat és az ínyt. Használjon lágy nyomást, 2 percig, naponta kétszer.

 

A motoros és a kézi fogkefék egyaránt jól tisztítják a fogakat. A vegyes sörtemagasságú vagy szögletes sörtékkel rendelkező kézi fogkefék jobban tisztítanak, mint a teljesen lapos, egyenletes sörtékkel rendelkezők. A motoros fogkefék könnyebbek lehetnek, ha nehezen használja a kezét.

 

Állítson be emlékeztetőt, hogy 3-4 havonta cserélje le a fogkefét. Dobja ki hamarabb, ha a sörték meggörbültek vagy szétnyúltak. A meghajlott sörték nem tisztítanak olyan jól. (Ez annak is a jele, hogy túl erősen mos fogat.)

 

A legtöbb fogkrém megtisztítja a baktériumok elszaporodását és az ételekből és italokból származó savakat. Az Amerikai Fogászati Szövetség (ADA) elismerő pecsétjével ellátott fogkrémek mindig tartalmaznak fluoridot, amely erősíti és védi a fogakat. Ha fluoridmentes opciót szeretne, a boltokban kaphatók olyan természetes összetevőkből készült fogkrémek és porok, amelyek nem rendelkeznek ADA-teszteléssel és -jóváhagyással.

 

Ha a hideg vagy forró ételektől vagy italoktól megborzong, válasszon érzékeny fogakra való fogkrémet, és szóljon fogorvosának.

Bár Magyarországon nem olyan elterjedt, de a fogselyem használata erősen ajánlott. Nem lehet megkerülni, hogy fogselyemmel naponta körbe kell járnia a fogait. Ez tisztítja ki az ételt és a lepedéket a fogak között és az ínyvonal alatt. Ha nem teszi, a lepedék fogkővé keményedik, amely ékeket képez, és kiszélesíti a fogak és az íny közötti teret, zsebeket okozva. Idővel az íny elszakad, és a fogak meglazulnak.

A viaszolt vagy viasz nélküli fogselyem egyaránt megfelel a feladatnak. A fogselyemszedő vagy fogközti kefe használata szintén egyszerű lehetőség.

A fogszuvasodás elleni védelemre, érzékenységre és friss leheletre szolgáló szájöblítők segíthetnek, ha a rendszeres fogmosás és fogselyem használata mellett használja őket - de nem a napi tisztítás helyett. Fogorvosa tudja ajánlani az Önnek legmegfelelőbb típust.

Vannak, akiknek naponta kétszer öblítésre van szükségük az íny egészségére, vagy alkoholmentes mosakodókra a szájszárazság ellen.

A 6 év alatti gyermekek nem használhatnak szájvizet, hogy elkerüljék annak esélyét, hogy lenyeljék.

Keresse fel a fogorvost, ha az alábbi problémák bármelyikét észleli, vagy ha azt látja, hogy gyermeke nehezen rág, vagy fájdalmakra panaszkodik:

 • Sebes száj
 • Állkapocsfájdalom
 • Vörösség
 • Duzzadt arc vagy íny
 • Fogérzékenység
 • Törött fogak
 • Szájszárazság
 • Vérző íny
 • Rossz lehelet vagy rossz szájíz

Ha azonnal kivizsgáltatja magát, megelőzheti a súlyosabb problémákat és fertőzéseket.

A rendszeres vizsgálatok segítenek a problémák korai felismerésében, hogy megelőzzék a későbbi nagyobb és költségesebb kezeléseket.

 

A dentálhigiénikus először is megtisztítja fogait a lerakódásoktól. Ezután a fogorvos speciális eszközökkel megvizsgálja a felszíneken és az ínyvonal közelében lévő foltokat. Ha már eltelt egy kis idő a találkozók között, előfordulhat, hogy fájó és érzékeny területek vannak.

 

A vizsgálatra 6 havonta, vagy gyakrabban is el kell mennie, ha fogorvosa ezt javasolja. Keressen olyan fogorvost, akinél nyugodtan érezheti magát, és tudja, mire számíthat. Gyakran előfordul, hogy a fogorvosi látogatástól való rettegés nagy megkönnyebbüléssé változik, amikor a látogatás véget ér, és elkészül az ápolási terv. Ha szülőként pozitívan állsz hozzá, az segíthet gyermekeidnek leküzdeni minden félelmüket.

Orvosi és fogorvosi szakértők tanulmányozzák a röntgensugarak használatát, és meghatározzák a biztonságosságuk határértékeit. Fogorvosának a lehető legkevesebbet kell készítenie. Néha a fogorvosok röntgensugarakat javasolhatnak egy speciális probléma diagnosztizálására. A technológia fejlődése azt jelenti, hogy a mai digitális röntgenfelvételek sokkal kevesebb sugárzást bocsátanak ki, és biztonságosabbak, mint a múltban.

 

Számítson arra, hogy egy ideig nem járt fogorvosnál, az első vizsgálat során kapja meg őket. Ez segít a fogak és az íny egészségének ellenőrzésében. Ha ínybetegsége van, a fogorvos 6 havonta kérhet felvételeket. Rendszeres ellenőrzés esetén körülbelül 2 évente, a fogorvos tervétől függően.

 

A gyerekeknél több röntgenfelvételt készítenek, mint a felnőtteknél, mert a fogaik változnak, és mert könnyebben szuvasodnak.

A fluorid segít a fogak erősségének megőrzésében és a szuvasodás megelőzésében.  A fogszatai szövetségek egyetértenek abban, hogy a gyerekeknek fluoridos fogkrémet kell használniuk fogmosáshoz, ügyelve arra, hogy ne nyeljék le.

 

A felnőtteknek is előnyös a fluorid használata a fogaik védelme érdekében.

A szuvas fogak áttörik a fogak felszíni zománcát, és valószínűleg egyre nagyobbak lesznek, hacsak nem zárjuk le őket töméssel.

 

Fogorvosa elzsibbasztja a száját, mielőtt az üreg körül fúrna, hogy előkészítse azt. Erős anyagok kombinációja vagy egy fehér keverék, az úgynevezett kompozit kerül az üregbe, amely puha, majd száradás közben megkeményedik. Az érzéstelenítő injekció beadásakor és a fúrás során fájdalmat vagy nyomást érezhet.

 

Miután megszilárdult, a tömések hosszú ideig tarthatnak, de törés vagy kopás esetén cserére szorulnak.

A tömőanyagok védelmet nyújtanak a fogak külső oldalán lévő természetes apró lyukakban és repedésekben kialakuló szuvasodás ellen. A 6 és 12 év közötti gyermekek számára előnyös, ha a tömőanyagokat a hátsó fogak, azaz a molárisok rágófelületére festik és keményítik. Felnőttek is kaphatnak tömőanyagot, hogy megvédjék a töméssel nem rendelkező fogakat.

 

A fogorvosok vagy a fogászati asszisztensek egy rendelői látogatás során helyezik fel a tömítőanyagokat, és ez fájdalommentes. A tömítés körülbelül 2-4 évig tart.

Az üzletekben számos fehérítő terméket árulnak, és fogorvosától kaphat otthonra is használható zseléket és tálcákat, de egyik sem olyan erős, mint a fogorvosi rendelőben végzett eljárások.

 

Ha vény nélkül kapható fogfehérítőt szeretne kipróbálni, vásárlás előtt kérjen tanácsot fogorvosától, különösen, ha fogászati kezelése van folyamatban.

 

Fontos, hogy ne használja őket folyamatosan, mert károsíthatja a fogait.

Igen, az édességek és a savas ételek, mint az édesség és az üdítő, megtapadhatnak a fogakon, és szuvasodáshoz vezethetnek. A dohányzás és a dohányrágás szájüregi rákot és ínybetegséget okozhat.

 

Bár a fogak elég erősek ahhoz, hogy jeget rágjanak és csomagokat tépjenek fel, ez eltörheti őket és megterhelheti az állkapcsokat. A fogak csikorgatása vagy csikorgatása stresszhelyzetben megrepesztheti azokat.

 

A körömrágás egy másik rossz szokás. Ez kihúzza az állkapcsát a helyéről, és megváltoztatja a fogak illeszkedését.

Forrás: webmd.com

Az íny akkor vérzik, ha irritált és gyulladt, ami nem tekinthető normálisnak. Ennek oka a fogakon maradt lepedék (lágy baktériumréteg), amely gyulladást okoz, amit ínygyulladásnak neveznek, és ha nem kezelik, ínybetegséggé alakulhat. Idővel, ha a lepedéket nem tisztítják le napi fogmosással és fogközti tisztítással, a lepedék kemény lerakódássá, úgynevezett fogkővé vagy fogkővé alakulhat, amelynek eltávolításához fogorvosának vagy higiénikusának szakszerű fogkőeltávolításra van szüksége.

Fontos, hogy még ha vérzik is az ínye, akkor is meg kell mosni, hogy a szájat tisztán tartsa, különben a szájban felhalmozódó baktériumok súlyosbítják az ínygyulladást. Néhány napos alapos tisztítás után ínyének meg kell szűnnie a vérzésnek. Ha ez nem történik meg, akkor ki kell kérnie a fogorvosi team tanácsát, mivel lehet, hogy professzionális tisztításra van szüksége.

A megfelelő szájápolási rendszerrel meg kell tudni akadályozni, hogy ínye vérezzen, ha helyesen végzi. Mindig azt javasoljuk, hogy rendszeresen járjon fogorvosához vizsgálatra. Ez segíthet diagnosztizálni és kezelni minden szokatlan dolgot a szájában, így megfelelő ellátást és tanácsot kaphat.

Lehet, hogy puhább fogkefét kell használnia, amíg az ínye gyulladt, amíg egészségesebbé nem válik. Fontos továbbá, hogy naponta tisztítsa a fogak közötti részt fogközti kefékkel vagy fogselyemmel.

A dohányzás elfedheti az ínyproblémát, mivel korlátozza a száj véráramlását. Ha nemrég hagyta abba a dohányzást, ez lehetővé teheti, hogy az íny jobban keringjen, és ezért elkezdjen vérezni.

Ha a fog tiszta, és ha lehet, próbálja meg visszahelyezni a fogat. Fogja meg a fogat a koronánál fogva, és helyezze vissza határozottan a fogbélbe. Harapjon rá egy tiszta zsebkendőre 15-20 percig.

Ha nem tudja visszahelyezni a fogat, nagyobb esélye van, ha a fogat az arcában tartja, amíg eljut egy sürgősségi fogorvoshoz. Ha ez nem lehetséges, tartsa a fogat egy kis tejben.

A fogat ideális esetben 30 percen belül pótolni kell, ezért azonnal keresse fel a fogorvost.

Megpróbálhat egy kifejezetten érzékeny fogakra kifejlesztett fogkrémet használni. Mosson fogat a szokásos módon, érzékenyítővel, majd lefekvéskor kenjen egy kis fogkrémet az érzékeny területre, mivel ez segít megvédeni a felületet.

Próbálja kerülni az erősen savas ételeket és italokat, és étkezés után legalább egy órát várjon a fogmosással, mivel ez még nagyobb érzékenységet okozhat. A fogcsikorgatás is fokozhatja az érzékenységet, ezért szükség lehet szájvédőre.

Ha a fájdalom továbbra is fennáll, beszéljen fogorvosával, aki további ellátást tud nyújtani a tünetek enyhítésére. Számos dolog okozhat érzékenységet, és a fogorvosi csapat képes lesz azonosítani ezeket, és tanácsot adni a megfelelő kezelésre.

A szájszárazság számos különböző probléma tünete lehet, és idősebb korban is előfordulhat. Gyakran a gyógyszerek - különösen a szív-, vérnyomás- és depresszió elleni tabletták - mellékhatása.

Ha száraz a szája, az nagyon kellemetlen lehet, és megnehezítheti bizonyos ételek fogyasztását.

Sok vényköteles gyógyszer okozhat szájszárazságot, ha rendszeresen szed valamilyen gyógyszert az orvosától, érdemes lehet megbeszélni vele ezeket a tüneteket, hátha van olyan alternatíva, amelynek nincsenek ugyanezek a mellékhatásai.

Ha úgy gondolja, hogy szájszárazságtól szenved, akkor ezt a fogorvosi csapattal kell megbeszélnie. Ők ajánlhatnak egyet a számos vény nélkül kapható termék közül, amelyek segíthetnek enyhíteni ezt a problémát.

Általában a foghúzás utáni kellemetlen érzés nem tart sokáig, és könnyen kezelhető a fejfájásra általában bevett fájdalomcsillapítókkal. Ha 24 óránál tovább tart, akkor forduljon vissza a fogorvoshoz tanácsért.

Néha a foghúzás után 3-4 nappal is jelentkezhet fájdalom, amikor a vérrög nem alakult ki megfelelően a foghúzási üregben, és a csont elfertőződik. Ilyenkor vissza kell mennie fogorvosához, aki kezelés nyújt és/vagy antibiotikumot ad a fertőzés tüneteinek enyhítésére.

Forrás: dentalhealth.org

Ha duzzanat van az arcán, az azt jelezheti, hogy fertőzése van. Fel kell keresnie egy fogorvost, mivel antibiotikumokra lehet szüksége a fertőzés tüneteinek enyhítésére.