Dr. Szalók Gábor

A fogászatban alkalmazott egyik legújabb technológia az úgynevezett ultrahangos tisztítás. A fogtisztítás nem csupán az esztétikai megjelenés miatt történik, hanem a betegségek és a fogszuvasodás megelőzésének elsődleges eszköze. Emiatt a fogtisztítás a szűrővizsgálat egyik legfontosabb része, mert lehetővé teszi a fogak, az íny és a száj alapos tisztítását. Az ultrahangos tisztítás a fogkő (egy természetesen előforduló bakteriális biofilm) és a fogkő (fogkő) eltávolítására összpontosít, amelyek kemény lerakódásokat és foltokat képeznek a fogakon. Ha valakinél felhalmozódik a lepedék és a fogkő, ezek az anyagok betegséget okozó baktériumokat tartalmazhatnak, amelyek jelentős károkat okozhatnak a fogakban és az általános szájüregi egészségben.

Mi a fogkő?

A fogkő, más néven foglepedék, mikrobiális lepedék vagy fogászati biofilm, egy puha, ragadós filmréteg, amely a fogakon képződik. A fogkő a nyálból és az ínyhámréteg folyadékából származó ásványi anyagok kicsapódása által keletkezik a fogakon.

 

Amikor a nyál, az ételek és a folyadékok egyesülnek, baktériumlerakódásokat hoznak létre, amelyek a fogak és az íny találkozásánál gyűlnek össze. A lepedék baktériumokat tartalmaz, amelyek savakat termelnek, amelyek megtámadják a fogzománcot és károsíthatják az ínyt. Ha nem kezelik, a károsodás maradandóvá válhat. Több millió baktériumot tartalmaz, amelyek az Ön által naponta elfogyasztott ételekkel és italokkal táplálkoznak. Ha a fogakon lévő lepedékből származó baktériumlerakódásokat nem távolítják el rendszeres fogmosással és fogselyemmel, azok fogszuvasodást, ínybetegséget és fogkő kialakulását okozhatják.

Forrás: aspendds.com

Mi okozza a fogkő kialakulását?

Amikor a nyál, az ételek és a folyadékok a szájban egyesülnek, olyan környezetet teremtenek, amely lehetővé teszi a baktériumok növekedését és lerakódását, amelyek a fogakon és az ínyen, különösen a fogak és az íny találkozásánál gyűlnek össze. A plakk kialakulásához és növekedéséhez hozzájáruló gyakori élelmiszerek közé tartoznak a szénhidrátokat vagy egyszerű cukrokat tartalmazó élelmiszerek, mint például a szacharóz és a keményítő, amelyek az üdítőitalokban és az édességekben találhatók. A magas cukortartalmú ételek, például sütemények, édességek és gyümölcsök fogyasztása a lepedékbaktériumok elszaporodását okozhatja. A plakkbaktériumok ínygyulladáshoz, fogszuvasodáshoz és előrehaladott ínybetegséghez vezethetnek, ezért fontos, hogy lépéseket tegyünk a kezelés és a megelőzés érdekében. A lepedék a fogak között és az ínyvonal alatt bújik meg. Nem lehet teljesen elkerülni, ezért fontos a jó szájüregi rutin fenntartása, hogy megakadályozzuk a felhalmozódását. Bizonyos élelmiszerek, különösen a szénhidrátok (cukrot vagy keményítőt tartalmazó élelmiszerek) nagyban hozzájárulnak a lepedék kialakulásához, mint például a tej, az üdítőitalok, a sütemények és az édességek.

 

A fogkő korai jeleinek felismerése a fogakon

A lepedék lehet halványsárga színű, de lehet színtelen is, így nehezen látható. Ezért fontos a jó szájhigiénia fenntartása és az, hogy 6 havonta felkeresse fogorvosát ellenőrzésre. Fogászati tükröt használhatnak, hogy kiszúrják a nehezen látható helyeken lévő lepedéket, és a fogak közötti lepedéket fogkőoldóval kaparják le. Minden fogsor egyedi, ezért kérjen fogorvosától fogmosási és fogselyemhasználati tippeket a lepedéklerakódás kezeléséhez. Ha szeretné tudni, hogy megfelelően távolítja-e el otthon a lepedéket, próbálja meg festeni azt a drogériában kapható lepedékfeltáró tablettákkal. A lepedék megfestésével és leleplezésével könnyen megállapíthatja, hogy hol kell esetleg jobban végeznie a fogmosást és a fogselyem használatát, hogy otthon hatékonyan eltávolíthassa a lepedéket. A tabletták foltjai könnyen lekefélhetők.

 

Miért jelent problémát a fogkő?

Ha nem teszi meg a szükséges lépéseket a lepedék megelőzésére és a lepedéktől való megszabadulásra, az a következőkhöz vezethet:

 • Szuvasodás: a lepedékben lévő baktériumok által termelt savak alacsony pH-szintet okozhatnak, és felemészthetik a fogzománcot.
 • Ínygyulladás: A lepedékbaktériumok felhalmozódása ínygyulladást okozhat.
 • Rossz lehelet: A rossz foghigiéniából eredő lepedék felhalmozódás rossz szagú leheletet is okozhat.

Lépések a fogkő kialakulásának megelőzésére

A fogkő megelőzésének legjobb módja a szájhigiénia fenntartása és a lepedék felhalmozódásának megelőzése a fogakon. A fogkő megelőzése érdekében feltétlenül mosson fogat és használjon szájvizet naponta legalább kétszer, lehetőleg fogkő elleni fluoridos fogkrémmel, és naponta egyszer használjon fogselymet. Rendszeresen látogasson el fogorvosi rendelőjébe szájüregi vizsgálatra és tisztításra.

 • 6 havonta keresse fel fogorvosát. Azok a felnőttek, akik rendszeresen járnak fogorvoshoz, kisebb valószínűséggel szenvednek lepedékkel összefüggő fogászati betegségekben.
 • Válasszon fogkő elleni fluoridos fogkrémet.
 • Használjon naponta fogselymet, hogy eltávolítsa a fogak közötti ételmaradékokat és lepedéket.
 • Szerezzen be elektromos fogkefét, és ne feledje, hogy 3 havonta cserélje ki a fejet.
 • Kerülje a dohányzást, hogy csökkentse a fokozott lepedék- és fogkőképződés kockázatát.
 • Használjon szájvizet, hogy megelőzze a lepedék felhalmozódását a fogakon.

Hogyan működik az ultrahangos fogkő eltávolítás?

Az ultrahangos fogtisztítás során a lepedéket és a fogkövet egy ultrahangos fogkőoldóval távolítjuk el, amely hangrezgések segítségével szétbontja a káros felhalmozódásokat. Miután a lepedék és a fogkő felbomlott, az ultrahangos fogkőoldó vizet lövell a fogrésekbe, hogy kimossa a törmeléket.

Azt hiszem, nyugodtan kijelenthetjük, hogy az ultrahangos fogkőeltávolítás átlépte a hagyományos fogászat határát. A “hagyományos” kézi fogkőszedőket országszerte kezdik felváltani a fogorvosi rendelőkben az ultrahangos berendezések. Az ultrahangos skalálók előtt a kézi skalálók voltak az egyetlen megoldás a fogkő eltávolítására. Ezek a skaliperek azonban csak a nagyobb fogkőcsoportok eltávolítására képesek, és ezek a skaliperek a gyökerek felszínének és a fog aljának kisimítására is hatástalanok voltak. Ez természetesen a fogkő lerakódások gyorsabb kialakulásához vezetett.


A fogínyt alkalmanként a fogkőoldó is megsérthette, ami ínygyulladásokhoz és az íny duzzanatához vezethet. Az ultrahangos eljárás során az ultrahangok kíméletesen, a zománc sérülése nélkül rezonálják le a fogkövet, mivel az sokkal keményebb, mint a rátapadt fogkő. Még nagyon kis mennyiségű fogkő is eltávolítható, és az íny és maga a foggyökér is kezelhető anélkül, hogy az íny megkarcolódásának kockázata fennállna.

Fogkő eltávolítása videón

Videó lejátszása

Az ilyen jellegű ultrahangos kezelés érzékenységgel járhat, mivel a kezelés során egyébként érzékeny területeket rezonálnak, és átmeneti ínyvisszahúzódást tapasztalhat, de ez is néhány óra, legfeljebb egy nap alatt elmúlik. Minden páciens másképp reagál a fájdalomra és az érzékenységre, és míg az egyik páciens számára valami fájdalmas lehet, addig a másik számára teljesen elhanyagolható; egyesek egy kis hideg érzést éreznek, míg mások egyáltalán nem éreznek semmit, egyesek érzéstelenítés nélkül is át tudják vinni a kezelést, míg mások már a gondolattól is visszariadnának, hogy ilyesmit tegyenek. 

 

A legtöbb esetben egy dentálhigiénikus tökéletesen képes kezelni az ultrahangos szikétlanítóval történő tisztítást, de néhány esetben szükség van egy gyakorló fogorvos szakértelmére, különösen, ha azok súlyosabbak. A fogorvos érzéstelenítést adhat Önnek, aminek vannak előnyei és hátrányai is; az előnyök közé tartozik, hogy az eljárás teljesen fájdalommentes lesz, de a hátrány az, hogy vissza kell jönnie.

 

A fogkőleszedés után a fogakat polírozó kefével és pasztával tesszük még simábbá és tisztábbá.

Fogak polírozása a fogkő eltávolítása után

A fogászati polírozás, más néven fogpolírozás egy olyan tisztítási módszer, amelyet a fogorvos a fogak egészségének megőrzése érdekében alkalmaz. Ezt a következő célokra használják:

 • A fogak felszínének simítására
 • a foltok eltávolítása
 • Megszabadulni a lepedéktől
 • Fényessé és tisztává varázsolja a fogakat
 • Megelőzi az ínybetegségeket és az irritációt
 • Rendszeres rendelésén higiénikusa először megtisztítja fogait, és eltávolítja a lepedéklerakódásokat. Ezt a folyamatot fogkőeltávolításnak nevezik. Miután fogai megtisztultak, a higiénikusa készíthet röntgenfelvételeket. Ezután fogorvosa megvizsgálja fogait, hogy nincs-e szuvasodás vagy egyéb probléma.
 • Végül pedig kifényesíti a fogait, hogy megszabaduljon a maradandó lepedéktől.

Fogak polírozása videón

Videó lejátszása

Korábban a fogak polírozása rutinszerűen  történt. Hamarosan azonban rájöttek, hogy e technika túlzott alkalmazása erodálja a fogszerkezet legkülső burkolatát. A külső szerkezet elvesztése miatt a fogak sérülékenyebbek a foltokkal és a lepedék felhalmozódásával szemben. Emellett az eljárás ismétlődő alkalmazása eltávolítja a fogakat körülvevő védő fluoridréteget.

Napjainkban a fogorvosok nem ajánlják a fogpolírozást rutinszerű fogászati eljárásként, és az eljárás előtt gondos felmérés történik.

Mik a fogpolírozás előnyei?

A fogpolírozás segít távol tartani a lepedéket a fogaktól. A kutatások szerint a fogpolírozás nem akadályozza meg a fogínybetegség kialakulását, de azoknál, akiknél a polírozás megtörtént, általában kevesebb a baktérium.

 

A szájban mindig vannak baktériumok, de egyes típusok szuvasodást okoznak. Ahogy növekednek, egy ragacsos anyagot hoznak létre, amelyet biofilmnek neveznek. Ez védi őket, és segít a további növekedésükben. Ez a biofilm a lepedék a fogain.

 

Az ínybetegség, az úgynevezett parodontitis akkor alakulhat ki, ha a baktériumok, az ételek vagy a lepedék az íny alá kerülnek, és nem kezelik őket megfelelően. Ez íny-, fog- és csontvesztéshez vezethet.

 

A fogak egészségének és a fogszuvasodás kordában tartása a biofilm rendszeres eltávolítását jelenti. Ezt napi kétszeri fogmosással, rendszeres tisztítással és fogpolírozással érheti el. Legtöbbször azonban a fogpolírozás kozmetikai célú. A durva porok lesikálják a foltokat a fogakról, és egészségesnek és tisztának tűnnek a fogak.

 

A polírozás megszabadulhat a foltoktól:

 • Kávé
 • Bor
 • Tea
 • Dohányzás

 

Egyes foltok a fogak belsejében vannak, és a polírozás nem távolítja el őket. Ezek a fogak fejlődése során keletkezhetnek, és a következők okozhatják:

 • Antibiotikumok
 • Bizonyos fertőzések
 • Öröklött betegségek
 • Kalciumlerakódások

Ultrahangos fogkő eltávolítás polírozással Egerben

A fogkő erősen kötődik a zománchoz, és azt fogászati szakembernek kell eltávolítania, ezért olyan fontos, hogy proaktívan járjon el, és távolítsa el a lepedéket, mielőtt az problémává válna. Ha a fogkő felhalmozódásának bármilyen jelét észleli, mindenképpen keresse fel fogorvosát.

 

Kérjen időpontot még ma!

Rendelés kedden és csütörtökön, 14 és 18 óra között.

Mennyibe kerül a fogkő eltávolítása?

A fogászati kezelések árait, az Árlista oldalon találhatóak. 

A fogkő eltávolítás elszámolható az egészségpénztárnál?

Igen, a fogkő eltávolítás elszámolható az egészségpénztáraknál. Több információt az Egészségpénztárnál elszámolható fogászati kezelések oldalon találhat.

Állapotfelmérés
Fogkő eltávolítás
Foghúzás
Fogtömés
Gyökérkezelés
Kivehető fogsor
Implantátumok
Koronakészítés
Hídkészítés
Lágy lézer kezelés
Barázdazárás
Gyermekfogászat

Gyakoran ismételt kérdések

A szűrővizsgálat lehetővé teszi a fogorvos számára, hogy lássa, van-e bármilyen fogászati problémája, és segít megőrizni a szája egészségét. Ha a problémákat kezeletlenül hagyja, a jövőben nehezebben kezelhetővé válhatnak, ezért a legjobb, ha a problémákat korán kezeli, vagy ha lehetséges, teljesen megelőzi őket.

 

 

Mi történik a fogászati ellenőrzés során?
Minden egyes ellenőrzés alkalmával a fogorvosnak a következőket teszi:

 • megvizsgálja fogait, ínyét és száját;
 • megkérdezi az általános egészségi állapotáról, valamint a legutóbbi látogatás óta a fogaival, szájával vagy ínyével kapcsolatban felmerült problémákról;
 • megkérdezi Önt az étrendjéről, a dohányzásról, az alkoholfogyasztásról és a fogtisztítási szokásairól, és tanácsot ad ezzel kapcsolatban;
 • megbeszélik a következő látogatás időpontját.

A szűrővizsgálat után a fogorvos javaslatot tesz a következő látogatás időpontjára. A következő ellenőrzésig eltelt idő lehet akár 3 hónap, de akár 2 év is (vagy legfeljebb 1 év, ha Ön még nem töltötte be a 18. életévét).

Általában minél kisebb a fogászati problémák kockázata, annál tovább várhat a következő ellenőrzésig. Tehát a jó szájhigiéniával rendelkezőknek valószínűleg csak 12-24 havonta egyszer kell elmenniük, de azoknak, akiknek több problémájuk van, gyakrabban lesz szükségük ellenőrzésre.

Vásároljon puha sörtéjű fogkefét. A közepes és kemény sörték károsíthatják a fogakat és az ínyt. Használjon lágy nyomást, 2 percig, naponta kétszer.

 

A motoros és a kézi fogkefék egyaránt jól tisztítják a fogakat. A vegyes sörtemagasságú vagy szögletes sörtékkel rendelkező kézi fogkefék jobban tisztítanak, mint a teljesen lapos, egyenletes sörtékkel rendelkezők. A motoros fogkefék könnyebbek lehetnek, ha nehezen használja a kezét.

 

Állítson be emlékeztetőt, hogy 3-4 havonta cserélje le a fogkefét. Dobja ki hamarabb, ha a sörték meggörbültek vagy szétnyúltak. A meghajlott sörték nem tisztítanak olyan jól. (Ez annak is a jele, hogy túl erősen mos fogat.)

 

A legtöbb fogkrém megtisztítja a baktériumok elszaporodását és az ételekből és italokból származó savakat. Az Amerikai Fogászati Szövetség (ADA) elismerő pecsétjével ellátott fogkrémek mindig tartalmaznak fluoridot, amely erősíti és védi a fogakat. Ha fluoridmentes opciót szeretne, a boltokban kaphatók olyan természetes összetevőkből készült fogkrémek és porok, amelyek nem rendelkeznek ADA-teszteléssel és -jóváhagyással.

 

Ha a hideg vagy forró ételektől vagy italoktól megborzong, válasszon érzékeny fogakra való fogkrémet, és szóljon fogorvosának.

Keresse fel a fogorvost, ha az alábbi problémák bármelyikét észleli, vagy ha azt látja, hogy gyermeke nehezen rág, vagy fájdalmakra panaszkodik:

 • Sebes száj
 • Állkapocsfájdalom
 • Vörösség
 • Duzzadt arc vagy íny
 • Fogérzékenység
 • Törött fogak
 • Szájszárazság
 • Vérző íny
 • Rossz lehelet vagy rossz szájíz

Ha azonnal kivizsgáltatja magát, megelőzheti a súlyosabb problémákat és fertőzéseket.

Az íny akkor vérzik, ha irritált és gyulladt, ami nem tekinthető normálisnak. Ennek oka a fogakon maradt lepedék (lágy baktériumréteg), amely gyulladást okoz, amit ínygyulladásnak neveznek, és ha nem kezelik, ínybetegséggé alakulhat. Idővel, ha a lepedéket nem tisztítják le napi fogmosással és fogközti tisztítással, a lepedék kemény lerakódássá, úgynevezett fogkővé vagy fogkővé alakulhat, amelynek eltávolításához fogorvosának vagy higiénikusának szakszerű fogkőeltávolításra van szüksége.

 

Fontos, hogy még ha vérzik is az ínye, akkor is meg kell mosni, hogy a szájat tisztán tartsa, különben a szájban felhalmozódó baktériumok súlyosbítják az ínygyulladást. Néhány napos alapos tisztítás után ínyének meg kell szűnnie a vérzésnek. Ha ez nem történik meg, akkor ki kell kérnie a fogorvosi team tanácsát, mivel lehet, hogy professzionális tisztításra van szüksége.

 

A megfelelő szájápolási rendszerrel meg kell tudni akadályozni, hogy ínye vérezzen, ha helyesen végzi. Mindig azt javasoljuk, hogy rendszeresen járjon fogorvosához vizsgálatra. Ez segíthet diagnosztizálni és kezelni minden szokatlan dolgot a szájában, így megfelelő ellátást és tanácsot kaphat.

 

Lehet, hogy puhább fogkefét kell használnia, amíg az ínye gyulladt, amíg egészségesebbé nem válik. Fontos továbbá, hogy naponta tisztítsa a fogak közötti részt fogközti kefékkel vagy fogselyemmel.

 

A dohányzás elfedheti az ínyproblémát, mivel korlátozza a száj véráramlását. Ha nemrég hagyta abba a dohányzást, ez lehetővé teheti, hogy az íny jobban keringjen, és ezért elkezdjen vérezni.