Dr. Szalók Gábor

A fogszuvasodás a gyermekkor egyik leggyakoribb krónikus betegsége, pedig a szuvasodás megelőzhető. A kezeletlen szuvas fogak fájdalmat, fertőzéseket okozhatnak, és étkezési, beszéd- és tanulási problémákhoz vezethetnek. A 2 és 5 év közötti gyermekek közül több mint minden ötödiknek van legalább egy szuvas tejfoga. Az alábbi egyszerű lépések betartásával megvédheti és karbantarthatja gyermeke fogait:

 • Gondoskodjon arról, hogy minden étkezés után megtörölje gyermeke ínyét.
 • Kerülje, hogy cumisüveggel fektesse le a babákat.
 • Ne feledje, hogy naponta kétszer mossa meg gyermeke fogait fluoridos fogkrémmel. A 2 évesnél fiatalabb gyermekek esetében konzultáljon fogorvosával vagy orvosával arról, hogy mikor kezdje el használni a fluoridos fogkrémet.
 • Korlátozza a hozzáadott cukrot tartalmazó italokat és ételeket a gyermekek számára. Bátorítsa gyermekét, hogy több gyümölcsöt és zöldséget egyen, és kevesebb gyümölcsitalt, süteményt és cukorkát fogyasszon. Ezáltal gyermeke a lehető legjobb kezdést kapja a jó szájhigiéniához.
 • Időzítse gyermeke első fogászati látogatását az első születésnapjára vagy az első fog megjelenése után. Az ő apró fogaik számítanak!

 

A tejfogak fontosságáról

Tejfogaknak nevezzük azokat a fogakat, melyek legelőször jelennek meg az ember szájüregében. A tejfogak csak átmeneti jelleggel vannak jelen, később maradó fogakkal helyettesítődnek. Viszont ha a maradó fog csírája nem fejlődik ki, a tejfog hosszabb ideig is a szájüregben maradhat. A tejfogak fontos szerepet töltenek be a helyes harapás és rágás kialakulásában, a beszédhangok helyes képzésének kialakulásában. Ezenkívül helyfenntartó szerepük van a maradó fogak számára. Így a túl korán eltávolított tejfognak megfelelő maradó fog vagy túl hamar előtör, beszűkítve a helyet a később előtörő fogaknak, vagy rossz pozícióban fog előtörni, esetleg egyáltalán nem tör elő.

 

Az embernek 20 tejfoga van: 2 metsző, 1 szemfog és 2 őrlő található minden kvadránsban. Az első kb. 6–12 hónapos korban jelenik meg. A tejfogak előtörése 2–2,5 éves korig tart. A fogak előtörése a 6. és 24. hónap között zajlik, de egy 5 hónapos szóródás még normálisnak tekinthető. Előfordulhat, hogy a fogzás jóval korábban elkezdődik, akár már születéskor jelen lehetnek fogak. A tejfogak áttörése a fogsorban elfoglalt sorrendjük szerint történik (kivétel a szemfog, mely később jelenik meg, mint az első tejőrlő) és általában az alsók megelőzik a felsőket (kivétel a felső oldalsó metsző). Így elsőként az alsó-középső metsző jelenik meg, míg utolsónak a felső második tejőrlő.

 

Mindennek a gyökere: Mit eszik és iszik a gyermeke?

Gyermeke étrendje nagyon fontos az erős és egészséges fogak kialakulásához és fenntartásához. Hasznos, ha gyermeke étrendjébe jó kalciumforrásokat (joghurt, brokkoli és tej) épít be, hogy segítse az erős fogak kialakulását. Az egészséges táplálkozási szokások megtanítása gyermeke számára az egyik legjobb gyakorlat az egész életen át tartó jó egészség érdekében. Íme néhány hasznos tipp:

 • Fogyasszon gyümölcsöt és zöldséget uzsonnára cukorkák és sütemények helyett.
 • Mosson naponta kétszer fogat gyermekének.
 • Étkezéskor gyümölcslé vagy üdítő helyett inkább vizet tálaljon.

Mit tehetünk a gyermekek fogainak egészsége érdekében?

Csecsemők fogainak ápolása

 • Törölje át az ínyt naponta kétszer puha, tiszta ruhával, reggel az első etetés után és közvetlenül lefekvés előtt, hogy letörölje a szuvasodást okozó baktériumokat és cukrokat.
 • A fogak megjelenésekor kezdje el a napi kétszeri fogmosást puha, kis sörtéjű fogkefével és tiszta vízzel.
 • Látogasson el a baba első születésnapjáig a fogorvoshoz, hogy korán észrevegye a problémák jeleit.
 • Beszéljen fogorvosával vagy kezelőorvosával arról, hogy fluoridlakkot tegyen gyermeke fogaira, amint megjelenik az első foga.
 • A 2 évesnél fiatalabb gyermekek esetében először konzultáljon orvosával vagy fogorvosával a fluoridos fogkrém használatáról.

Gyermekek fogainak ápolása

 • Naponta kétszer mossanak fogat fluoridos fogkrémmel.
 • Segítsen gyermekének fogat mosni, amíg nem rendelkezik megfelelő fogmosási készséggel.
 • Ha gyermeke 6 évesnél fiatalabb, figyelje, hogyan mos fogat. Ügyeljen arra, hogy borsónyi mennyiségű fogkrémet használjon, és mindig köpje ki, ne pedig nyelje le.
 • Kérje meg gyermeke fogorvosát, hogy szükség esetén helyezzen fel fogtömítést.

Már a terhesség alatt is tehet a gyermek fogainak egészségéért!

Terhesség alatt a kismama hajlamosabb lehet az ínybetegségekre és a fogszuvasodásra, ami hatással lehet a baba egészségére. Kövesse ezt a 3 lépést fogai védelme érdekében:

 • Még a szülés előtt keressen fel egy fogorvost.
 • Mosson fogat legalább naponta kétszer.
 • Használjon naponta fogselymet.

Ha hányingere van, rosszullét után öblítse ki a száját 1 teáskanál szódabikarbónával egy pohár vízben. Ez segít kimosni a gyomorsavat és megóvni a fogzománcot.

Melyek a fogszuvasodás kockázati tényezői?

Gyermeke fogszuvasodásának esélye nagyobb lehet, ha:

 • Családtagjainak (idősebb testvéreknek vagy szülőknek) van szuvas foga.
 • Sok cukros ételt és italt, például üdítőt esznek és isznak, különösen az étkezések között.
 • Speciális egészségügyi igényeik vannak.
 • Fogszabályzót vagy fogszabályozót vagy szájsebészeti eszközöket viselnek.
 • Ha ezek közül bármelyik vonatkozik gyermekére, mindenképpen beszéljen fogorvosával, gyermekorvosával vagy háziorvosával, hogy megbizonyosodjon arról, hogy extra lépéseket tesz gyermeke fogainak védelme érdekében.

Gyakran ismételt kérdések a gyermekfogászatról

A puha sörtékkel és kis fejjel rendelkező fogkefe, különösen a csecsemők számára kifejlesztett fogkefe a legjobb választás csecsemők számára. A napi legalább egyszeri, lefekvés előtti fogmosás eltávolítja a lepedékbaktériumokat, amelyek szuvasodáshoz vezethetnek.

Forrás

“Első látogatás az első születésnapig” az általános szabály. A fogászati problémák megelőzése érdekében gyermekének az első fog megjelenésekor, általában 6 és 12 hónapos kora között, de legkésőbb az első születésnapján mindenképpen gyermekfogorvoshoz kell fordulnia.

 

A gyermekfogászat olyan fogászati szakterület, amely a fiatalok szájüregi egészségével foglalkozik. A fogorvosi egyetem után a gyermekfogorvos két-három éves kiegészítő szakirányú képzésben részesül a csecsemők, gyermekek és serdülők egyedi igényeivel kapcsolatban, beleértve a speciális egészségügyi szükségletekkel rendelkezőket is.

 

A cumisüveges fogszuvasodás a hosszan tartó szoptatással járó gyors szuvasodás mintája. Akkor fordul elő, amikor a gyermek elalszik a szoptatás és/vagy cumisüveges táplálás közben. Alvás közben csökken a nyálfolyás, és a száj természetes öntisztító hatása csökken. Kerülje, hogy a gyermekeket alvásig szoptassa, vagy az altatócumisüvegükbe vízen kívül bármi mást tegyen. Bátorítsa gyermekét arra, hogy az első születésnapjához közeledve pohárból igyon. A cumisüvegről 12-14 hónapos korában kell leszoktatni.

 

A hosszú ideig tartó hüvelykujj- és cumiszopási szokások szűk, görbe fogakat vagy harapási problémákat okozhatnak. Ha a maradandó fogak megérkezésekor még mindig szopják a hüvelykujjukat vagy az ujjukat, gyermekfogorvosa szájpadot javasolhat. A legtöbb gyermek magától abbahagyja ezeket a szokásokat.

 

A tömőanyagok átlátszó vagy árnyékolt műanyagot alkalmaznak a fogakra, hogy segítsenek szuvasodásmentesen tartani azokat. A tömőanyagok kitöltik a fogak barázdált és lyukacsos felületeit, amelyeket nehéz tisztítani, és kizárják az ételmaradékokat, amelyek megtapadhatnak, és szuvasodást okozhatnak. Gyorsan és kényelmesen alkalmazható, a tömőanyagok sok éven át hatékonyan védik a fogakat.

 

3 éves korig ne használjon fluorozott fogkrémet. Ennél korábban vízzel és puha sörtéjű fogkefével tisztítsa gyermeke fogait. 3 éves kor után a szülőknek kell felügyelniük a fogmosást. Legfeljebb borsónyi mennyiségű fogkrémet használjon, és ügyeljen arra, hogy a gyermekek ne nyeljék le a felesleges fogkrémet.

 

Gyermeke megnyugtatására öblítse ki a száját meleg sós vízzel, és alkalmazzon hideg borogatást vagy jeget egy kendőbe csomagolva a gyermek arcán, ha az duzzadt. Ne tegyen hőt vagy aszpirint a fájdalmas területre, de fájdalomcsillapításra adhat a gyermeknek paracetamolt. A lehető leghamarabb keressen fel minket.

 

A fluorid bizonyítottan drámaian csökkenti a szuvasodás esélyét azáltal, hogy a fogakat erősebbé teszi. Az ivóvízben lévő fluorid a legjobb és legegyszerűbb módja a fluoridhoz jutásnak, de hogy megbizonyosodjon arról, hogy gyermeke elegendő fluoridot kap, gyermekfogorvosával értékeltesse gyermeke elsődleges vízforrásának fluoridszintjét. Ha gyermeke nem jut elegendő fluoridhoz belsőleg a vízzel (különösen azokban a közösségekben, ahol a vízügyi körzet nem fluorizálja a vizet, vagy ha gyermeke fluorid nélküli palackozott vizet iszik), gyermekfogorvosa fluoridpótlást írhat fel.

 

A korszerű óvintézkedésekkel, mint például az ólomkötények és a nagysebességű film, a fogászati röntgenvizsgálat során kapott sugárzás mennyisége rendkívül alacsony. Annak ellenére, hogy a kockázat nagyon kicsi, a gyermekfogorvosok különösen ügyelnek arra, hogy a gyermekpáciensek sugárterhelését a lehető legkisebbre csökkentsék. Valójában a fogászati röntgen sokkal kisebb kockázatot jelent, mint egy fel nem fedezett és kezeletlen fogászati probléma.

 

A szájvédőnek első helyen kell szerepelnie gyermeke sportfelszereléseinek listáján. A sportos szájvédők vagy szájvédők puha műanyagból készülnek, és kényelmesen illeszkednek a felső fogak alakjához. Megvédik a gyermek fogait, ajkait, arcát és ínyét a sporttal kapcsolatos sérülésektől. Bármilyen szájvédő jobb, mint a semmilyen, de az orvosunk által testre szabott szájvédő a legjobb védelmet nyújtja gyermeke számára a sporttal kapcsolatos sérülésekkel szemben.

 

Körülbelül 6 hónapos korban a két alsó frontfog (középső metszőfogak), majd rövidesen a két felső középső metszőfog is áttör. A többi tejfog a következő 18-24 hónap során jelenik meg, de nem feltétlenül az elölről hátrafelé haladó sorrendben. 2-3 éves korban mind a 20 tejfognak jelen kell lennie.

 

Először is, maradjon nyugodt. Ha lehetséges, keresse meg a fogat, és inkább a koronánál, mint a gyökerénél fogva fogja meg. Helyezze vissza a fogat a fogbélbe, és tartsa ott tiszta gézzel vagy mosogatórongyal. Ha nem tudja visszatenni a fogat a fognyakba, tegye a fogat egy tiszta, tejjel teli edénybe, és vigye gyermekét a pohárral együtt azonnal a gyermekfogorvoshoz. Minél gyorsabban cselekszik, annál nagyobb az esélye a fog megmentésére.

 

A fogak kitörésekor jelentkező fogínyfájás a normális kitörési folyamat része. A kellemetlen érzést egyes gyermekeknél enyhíti a fogzási keksz, egy darab pirítós vagy egy fagyasztott fogzási gyűrű. A gyógyszertárban is kell lennie olyan gyógyszereknek, amelyeket az ínyre lehet dörzsölni a kellemetlen érzés csökkentésére.

 

Általában a rés a következő néhány évben bezárul, ahogy a többi elülső fog áttörik. Meg tudjuk állapítani, hogy van-e ok aggodalomra.

 

A tejfogak vagy “tejfogak” több okból is fontosak. Nemcsak abban segítenek a gyermekeknek, hogy tisztán beszéljenek és természetesen rágjanak, hanem abban is, hogy kialakítsák azt az utat, amelyet a maradandó fogak követhetnek, amikor azok készen állnak a kitörésre. Némelyikükre a gyermek 12 éves koráig vagy annál is tovább van szükség. A fájdalom, az íny és az állkapocs fertőzése, az általános egészségi állapot romlása és a fogak idő előtti elvesztése csak néhány a problémák közül, amelyek a tejfogak elhanyagolása esetén jelentkezhetnek. Továbbá, mivel a fogszuvasodás valójában fertőzés, és terjed, a tejfogak szuvasodása a maradandó fogak szuvasodását is okozhatja. A tejfogak megfelelő ápolása nagyban hozzájárul gyermeke egészségének javításához.

 

A szuvasodás kialakulásához négy dolog szükséges: a fog, a baktériumok, a cukor vagy más szénhidrátok és az idő. A fogkő egy vékony, ragacsos, színtelen baktériumlerakódás, amely folyamatosan képződik mindenki fogain. Amikor eszik, az ételben lévő cukrok hatására a lepedékben lévő baktériumok savakat termelnek, amelyek megtámadják a fogzománcot. Idővel és az ismétlődő savas támadások hatására a zománc lebomlik, és kialakul a szuvasodás.