Dr. Szalók Gábor

A foghúzás olyan fogászati eljárás, amelynek során a fogat teljesen eltávolítják a fogínyből.

Mikor ajánlott a foghúzás?

A fogorvosok lehetőség szerint a természetes fogak megmentését részesítik előnyben. Néha azonban más helyreállító módszerek – például fogtömés vagy fogkorona – nem elegendőek. Ha a foga már olyan súlyosan károsodott, hogy az már nem javítható, akkor szükségessé válhat az eltávolítás. Fogorvosa javasolhatja a foghúzást:

  • súlyos fogszuvasodás;
  • törött fog;
  • súlyos ínybetegség;
  • más súlyos fogsérülés esetén.

Ki végzi a foghúzást?

A foghúzást fogorvosok és egyes fogszakorvosok – például szájsebészek és parodontológusok – végezhetik. Míg az általános fogorvosok rengeteg foghúzást végeznek, a bonyolultabb eseteket általában szájsebészekhez vagy parodontológusokhoz kerül.

Mi történik a foghúzás előtt?

Fogorvosa felméri az érintett fogat és a környező ínyt. Fogorvosa fogászati röntgenfelvételeket is készít, hogy ellenőrizze a csontszintet és meghatározza a károsodás mértékét. Feltétlenül tájékoztassa fogorvosát a szedett gyógyszerekről, vitaminokról vagy étrend-kiegészítőkről. Miután minden információ összegyűlt, részletesen megbeszéljük Önnel a kezelési és nyugtatási lehetőségeket.

Mi történik a foghúzás után?

A fogorvosok először helyi érzéstelenítést ad, hogy elzsibbassza az érintett fogat és a környező ínyszövetet. A fogorvos speciális fogászati műszerek segítségével óvatosan meglazítja a fogat, és óvatosan kiemeli azt a fogínyből. Néha előfordulhat, hogy fogorvosának metszéseket kell ejtenie az ínyén, hogy hozzáférjen a fogához – különösen akkor, ha a foga erősen szuvas vagy letört az íny vonalában. Miután eltávolították a fogat, a fogbélnyílást megtisztítják és fertőtlenítik. Egyes esetekben fogorvosa fogászati csontátültetést is beültethet, amely segít megelőzni az állkapocs csontvesztését. Végül öltések elhelyezésére is sor kerülhet a gyógyulás elősegítése érdekében.

 

Milyen előnyei vannak a foghúzásnak?

A foghúzás számos előnnyel jár. A legfontosabb, hogy csökkenti a káros baktériumokat, amelyek károsíthatják a fogakat és az ínyt. Ha nem kezelik, egy szuvas vagy sérült fog pusztítást végezhet a mosolyán, és problémák dominóhatását okozhatja. Az érintett fog eltávolításával a legjobb esélyt kapja az optimális szájhigiéniára. Ezenkívül a foghúzás szinte azonnal enyhítheti a fogfájást – különösen, ha a foga súlyosan törött vagy fertőzött volt.

Milyen kockázatai vagy szövődményei lehetnek a foghúzásnak?

Mint minden sebészeti beavatkozás, a foghúzás is magában hordozza a szövődmények kis mértékű kockázatát. Ezek közé tartozhatnak: műtét utáni fertőzés, idegsérülés, az arcüreg perforációja.

Mennyi időbe telik a foghúzás utáni felépülés?

Ez az Ön esetének összetettségétől függ. A legtöbb ember azonban néhány napon belül újra normálisnak érzi magát. Míg a rutinszerű tevékenységekhez 48-72 órán belül visszatérhet, az állcsontnak általában több hétbe telik, mire teljesen meggyógyul. Ezért, ha a fogát fogászati implantátummal kívánja pótolni, valószínűleg várnia kell néhány hónapot a teljes gyógyulás érdekében.

Foghúzás utáni utókezelés

A foghúzás után fogorvosa részletes listát ad Önnek a kezelés utáni utasításokról. Íme néhány általános irányelv a gyors felépüléshez:

 1. Tartsa tisztán a foghúzás helyét. Naponta kétszer-háromszor óvatosan öblítse ki a területet antimikrobiális szájvízzel. Kerülje a fogmosást közvetlenül a foghúzás helye felett, amíg fogorvosa nem mondja, hogy ez biztonságos. Az összes többi területet normál módon kefével és fogselyemmel mossa és tisztítsa meg.
 2. Minden gyógyszert szedjen az utasításnak megfelelően. Fogorvosa antibiotikumokat és fájdalomcsillapítókat írhat fel. Fontos, hogy ezeket a gyógyszereket pontosan az utasításnak megfelelően szedje. Szedhet vény nélkül kapható fájdalomcsillapítókat is, például paracetamolt és ibuprofent.
 3. Legalább két napig kerülje a megerőltető tevékenységet. Az emelkedett pulzusszám fokozott műtét utáni vérzést és kellemetlenséget okozhat. Az első 48-72 órában hagyja ki az edzőtermet. Kérdezze meg fogorvosát, mikor lehet biztonságosan folytatni a szokásos rutinokat.

Mit ehetek foghúzás után?

Az első néhány napban kerülje a kemény és ropogós ételeket. Töltse fel hűtőjét puha ételekkel, például rizzsel, tésztával, tojással, joghurttal és almaszószal. Kerülje a szívószálon keresztül történő ivást is, mivel ez kimozdíthatja a vérrögöket és kiszáradhat a fogbélnyílás.

Mikor mehetek vissza dolgozni vagy iskolába?

A legtöbb ember egy-két napon belül visszatérhet a munkába vagy az iskolába. Ha olyan munkája van, amely sok emelést vagy fizikai munkát igényel, előfordulhat, hogy néhány nappal tovább kell pihennie. 

Mikor keressem fel a fogorvost?

Bármikor, amikor fogfájás vagy fogászati fájdalom jelentkezik, fontos, hogy időpontot kérjen fogorvosához. Ő segíthet meghatározni az okot, és személyre szabott kezelési tervet tudnak kidolgozni.

A foghúzás után mindenképpen hívja fel a fogorvosát, 38 Celsius-fokos vagy annál magasabb láza van, ha a foghúzás helye körül genny jelentkezik, vagy ha erős fájdalma van, amely gyógyszeres kezeléssel sem javul.

Foghúzás Egerben

Sosem örömteli azt hallani, hogy ki kell húzni egy fogat. Néha azonban a foghúzás a legjobb módja annak, hogy megszüntessük a fertőzést, és visszataláljunk az egészséges mosolyt. Ha fogorvosa foghúzást javasol, mindenképpen beszélje meg vele a pótlási lehetőségeket is. Az olyan fogpótlások, mint a fogászati implantátumok, a foghidak vagy a részleges fogsorok helyreállíthatják a megjelenést, a funkciót és az általános szájüregi egészséget.

Mennyibe kerül a foghúzás?

Az árlistát megtalálja a honlapon is, de a kezelés előtt mindig pontosan tudni fogja, hogy a foghúzás mekkora költséggel fog járni.

A foghúzás elszámolható egészségpénztárnál?

Igen, a foghúzás olyan kezelés, amit az egészségpénztárnál el lehet számolni. Tudjon meg többet arról, hogy hogyan csökkentheti a fogászati kiadásait egészségpénztárral. Részletek →

Kérjen időpontot még ma!

Rendelés kedden és csütörtökön, 14 és 18 óra között.

Fogorvosi szolgáltatások Egerben

Állapotfelmérés
Fogkő eltávolítás
Foghúzás
Fogtömés
Gyökérkezelés
Kivehető fogsor
Implantátumok
Koronakészítés
Hídkészítés
Lágy lézer kezelés
Barázdazárás
Gyermekfogászat

Gyakoran ismételt kérdések

A szűrővizsgálat lehetővé teszi a fogorvos számára, hogy lássa, van-e bármilyen fogászati problémája, és segít megőrizni a szája egészségét. Ha a problémákat kezeletlenül hagyja, a jövőben nehezebben kezelhetővé válhatnak, ezért a legjobb, ha a problémákat korán kezeli, vagy ha lehetséges, teljesen megelőzi őket.

 

 

Mi történik a fogászati ellenőrzés során?
Minden egyes ellenőrzés alkalmával a fogorvosnak a következőket teszi:

 • megvizsgálja fogait, ínyét és száját;
 • megkérdezi az általános egészségi állapotáról, valamint a legutóbbi látogatás óta a fogaival, szájával vagy ínyével kapcsolatban felmerült problémákról;
 • megkérdezi Önt az étrendjéről, a dohányzásról, az alkoholfogyasztásról és a fogtisztítási szokásairól, és tanácsot ad ezzel kapcsolatban;
 • megbeszélik a következő látogatás időpontját.

A szűrővizsgálat után a fogorvos javaslatot tesz a következő látogatás időpontjára. A következő ellenőrzésig eltelt idő lehet akár 3 hónap, de akár 2 év is (vagy legfeljebb 1 év, ha Ön még nem töltötte be a 18. életévét).

Általában minél kisebb a fogászati problémák kockázata, annál tovább várhat a következő ellenőrzésig. Tehát a jó szájhigiéniával rendelkezőknek valószínűleg csak 12-24 havonta egyszer kell elmenniük, de azoknak, akiknek több problémájuk van, gyakrabban lesz szükségük ellenőrzésre.

Vásároljon puha sörtéjű fogkefét. A közepes és kemény sörték károsíthatják a fogakat és az ínyt. Használjon lágy nyomást, 2 percig, naponta kétszer.

 

A motoros és a kézi fogkefék egyaránt jól tisztítják a fogakat. A vegyes sörtemagasságú vagy szögletes sörtékkel rendelkező kézi fogkefék jobban tisztítanak, mint a teljesen lapos, egyenletes sörtékkel rendelkezők. A motoros fogkefék könnyebbek lehetnek, ha nehezen használja a kezét.

 

Állítson be emlékeztetőt, hogy 3-4 havonta cserélje le a fogkefét. Dobja ki hamarabb, ha a sörték meggörbültek vagy szétnyúltak. A meghajlott sörték nem tisztítanak olyan jól. (Ez annak is a jele, hogy túl erősen mos fogat.)

 

A legtöbb fogkrém megtisztítja a baktériumok elszaporodását és az ételekből és italokból származó savakat. Az Amerikai Fogászati Szövetség (ADA) elismerő pecsétjével ellátott fogkrémek mindig tartalmaznak fluoridot, amely erősíti és védi a fogakat. Ha fluoridmentes opciót szeretne, a boltokban kaphatók olyan természetes összetevőkből készült fogkrémek és porok, amelyek nem rendelkeznek ADA-teszteléssel és -jóváhagyással.

 

Ha a hideg vagy forró ételektől vagy italoktól megborzong, válasszon érzékeny fogakra való fogkrémet, és szóljon fogorvosának.

Keresse fel a fogorvost, ha az alábbi problémák bármelyikét észleli, vagy ha azt látja, hogy gyermeke nehezen rág, vagy fájdalmakra panaszkodik:

 • Sebes száj
 • Állkapocsfájdalom
 • Vörösség
 • Duzzadt arc vagy íny
 • Fogérzékenység
 • Törött fogak
 • Szájszárazság
 • Vérző íny
 • Rossz lehelet vagy rossz szájíz

Ha azonnal kivizsgáltatja magát, megelőzheti a súlyosabb problémákat és fertőzéseket.

Az íny akkor vérzik, ha irritált és gyulladt, ami nem tekinthető normálisnak. Ennek oka a fogakon maradt lepedék (lágy baktériumréteg), amely gyulladást okoz, amit ínygyulladásnak neveznek, és ha nem kezelik, ínybetegséggé alakulhat. Idővel, ha a lepedéket nem tisztítják le napi fogmosással és fogközti tisztítással, a lepedék kemény lerakódássá, úgynevezett fogkővé vagy fogkővé alakulhat, amelynek eltávolításához fogorvosának vagy higiénikusának szakszerű fogkőeltávolításra van szüksége.

 

Fontos, hogy még ha vérzik is az ínye, akkor is meg kell mosni, hogy a szájat tisztán tartsa, különben a szájban felhalmozódó baktériumok súlyosbítják az ínygyulladást. Néhány napos alapos tisztítás után ínyének meg kell szűnnie a vérzésnek. Ha ez nem történik meg, akkor ki kell kérnie a fogorvosi team tanácsát, mivel lehet, hogy professzionális tisztításra van szüksége.

 

A megfelelő szájápolási rendszerrel meg kell tudni akadályozni, hogy ínye vérezzen, ha helyesen végzi. Mindig azt javasoljuk, hogy rendszeresen járjon fogorvosához vizsgálatra. Ez segíthet diagnosztizálni és kezelni minden szokatlan dolgot a szájában, így megfelelő ellátást és tanácsot kaphat.

 

Lehet, hogy puhább fogkefét kell használnia, amíg az ínye gyulladt, amíg egészségesebbé nem válik. Fontos továbbá, hogy naponta tisztítsa a fogak közötti részt fogközti kefékkel vagy fogselyemmel.

 

A dohányzás elfedheti az ínyproblémát, mivel korlátozza a száj véráramlását. Ha nemrég hagyta abba a dohányzást, ez lehetővé teheti, hogy az íny jobban keringjen, és ezért elkezdjen vérezni.