Dr. Szalók Gábor

Az egészségpénztári tagság előnyei a fogorvosnál

Egészségpénztári tagként rengeteget spórolhatsz, elsősorban a befizetésed után igényelhető adó-visszatérítéssel, ami évente akár közel 150 ezer Ft pluszt is jelenthet. De érdemes élni az árkedvezményekkel is, amit sok egészségügyi szolgáltató nyújt a pénztártagoknak. Ha pedig egy másik családtag is belép a pénztárba, még nagyobb lesz a megspórolható összeg. Kimutatások szerint  a pénztártagok legtöbbször a fogászati vizsgálatokat és kezeléseket vették igénybe az egészségszámláról kiegyenlíthető szolgáltatások közül.

 

Kinek éri meg az egészségpénztári tagság?

Röviden annak, aki nem ebben az évben volt olyan jövedelembe, amelyből személyi jövedelemadót kellett levonni. Akinek az esetleges szja kedvezmények levonása után is marad fizetendő adója, ő jogosult pénztárba befizett összeg 20%-a után, de maximum 150 ezer Ft-ig visszaigényelni a személyi jövedelemadjóját a pénztári számlájára. A további részletekért érdeklődjön az egészségpénztárak ügyfélszolgálatán vagy honlapján.

Igénybe vehető fogászati szolgáltatások

Szinte minden fogászati kezelés és vizsgálat fedezhető az egészségszámla terhére, ilyenek például:

Természetesen gyógyszerek is vásárolhatóak az egészségpénztáron keresztül.

Általánosságban elszámolható orvosi szolgáltatások

 • A NEAK által finanszírozott, nem finanszírozott, vagy csak részben finanszírozott egészségügyi szolgáltatások
 • Az elszámolhatóság feltétele:
  • az egészségügyi szolgáltatást szerződéssel rendelkező partnernél vegye igénybe a pénztártag (pl.: fogászat, nőgyógyászat, szülészet, bőrgyógyászat, belgyógyászat, sebészet, szenvedélybetegségekről leszoktató programok*, alapellátás, járóbeteg-ellátás, fekvőbeteg ellátás, hotelszolgáltatás, prevenciós szűrőprogramok) (*Egészségügyi szolgáltatónál és természetgyógyásznál is igénybe lehet venni, amely ebben az esetben adómentes!)
  • a Pénztár a plasztikai sebészeti beavatkozások esetén csak és kizárólag a helyreállító műtéteket finanszírozza
 • Ha a prevenciós szolgáltatásokat (szűrővizsgálatának költségeit) egészségpénztári számláról fedezi, akkor a kifizetett összeg 10%-át visszaigényelheti adójából! Ilyen lehet például a méhnyakrákszűrés, az emlőrákszűrés, a vastagbélrákszűrés, a prosztatarákszűrés, a mozgásszervi szűrés, az AIDS-szűrés, a mentális zavarok korai felismerését célzó szűrés, valamint a fogászati szűrés.

A prevenciós egészségügyi szűrővizsgálatok elszámolásához orvosi javaslat szükséges!

 

Prevenciós szűrővizsgálatok

Mikor szükséges az orvosi javaslat

 

Az egészségpénztáron keresztül elszámolható termékek és szolgáltatások között vannak olyan elemek, melyeket orvosi javaslattal vehet igénybe. Ennek hiányában az adott termék vagy szolgáltatás megvásárlása jogosulatlannak minősül, mely után SZJA és SZOCHO fizetési kötelezettsége keletkezik. Ezt célszerű elkerülni, ezért fontos, hogy előzetesen gondoskodjon az orvosi javaslat meglétéről, majd Pénztárhoz történő beküldéséről. Az érintett termékek és szolgáltatások az alábbiak:

 • Szemüveg (működési engedéllyel rendelkező, szakképzett optometrista javaslata alapján is elszámolható), napszemüveg (egészségvédelmi céllal)
 • Hallókészülék
 • Otthoni gondozás
 • Egészségügyi szűrővizsgálatok (prevenciós szolgáltatás) esetén akkor szükséges az orvosi javaslat, amennyiben prevenciós kedvezmény jogcímen 10% adó-visszatérítést kívánunk igénybe venni a vásárolt egészségügyi szűrés után. Ebben az esetben a kiállításra kerülő számlán annak kell szerepelnie, hogy méhnyakrák-, emlőrák-, fogászati szűrést, stb… vett igénybe.

Amennyiben a fenti szolgáltatások/termékek valamelyikét venné igénybe, a vásárlást megelőzően szükséges az orvosi javaslat kiállítása. Fontos, hogy a pénztárhoz beküldött javaslat dátuma korábbi legyen, mint maga a vásárlás.

 

 

Az orvosi javaslatnak tartalmaznia kell a következőket:

 • Pénztártag neve
 • Pénztári azonosító száma vagy születési dátuma és címe
 • adott szolgáltatás megnevezése
 • kiállítás dátuma
 • orvos aláírása
 • orvosi bélyegző

Kedvezményezett esetében az ő nevét és TAJ-számát kell feltüntetni. Családtagoknál szemüveg, hallókészülék, vagy otthoni gondozás igénybevétele kapcsán szükséges orvosi javaslat kiállítása és Pénztárhoz történő beküldése.

 

 

Amit még érdemes tudni:

 • az orvosi javaslat korlátlan ideig érvényes az azon megjelölt termék/szolgáltatás esetén, így elegendő egyszer beküldenie
 • ugyanannak a nevére kell szólnia, akinek a nevére a számlát kiállították
 • külön-külön orvosi javaslat szükséges a pénztártagnak és kedvezményezettjének
 • bármilyen formátumú dokumentum elfogadható, de formanyomtatvány is elérhető
 • az orvosi javaslat dátuma korábbi legyen, mint a vásárlás

Már pénztár tag vagyok

Ha Ön pénztártag és el kívánja számolni a kezelések költségét, mindenképpen jelezze felém még a számla kiállítása előtt. Ha esetleg olyan pénztárnak a tagja, amellyel nem állok szerződésben, ez sem akadálya a kezelés megkezdésének. A szerződés megkötéséről haladéktalanul gondoskodni fogok.

Még nem vagyok pénztár tag

Ha a kezelés megkezdése előtt még nem tagja a pénztárnak ez még nem akadálya annak, hogy a végszámlát elszámolhassa a pénztárnál, amelybe végül belépett.

Melyik pénztárba lépjek be?

Erre vonatkozóan nem tudok tanácsot adni. Érdemes mérlegelni a pénztár költségeit és az egyéb elérhető szolgáltatásokat.

Hogyan kapom vissza a kezelés költségének 20%-át?

1. lépés

EP számla nyitás

és egyenleg feltöltés

2. lépés

Kezelés igénybe vétele

és számla kiállítása

3. lépés

Számla benyújtása

után a pénztár az összeget kifizeti Önnek

4. lépés

20% jóváírása

az egészségpénztári számlán az SZJA bevallás után

A jóváírt összeg széleskörben felhasználható, a pénztárak szabályzata szerint.

Használja ki!

A legtöbb kezelés elszámolható az egészségpénztárnál

Az egészségpénztái tagok a legtöbb fogászati kezelés költségét a visszakaphatják a pénztártól. Az egészségpénztári befizetési után, 20% adóvisszaigénylésre jogosult. 


Ha a fogászati szűrővizsgálat költségét egészségpénztári számláról fedezi, akkor a kifizetett összeg 10%-át is visszaigényelheti adójából!